КТ "Подкрепа" иска от държавата указания по режима за карантина заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8233027 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Във връзка с призиви към гражданите, връщащи се от Италия, за "доброволна карантина", КТ "Подкрепа" подчертава, че такова понятие не съществува, се посочва в позиция на синдикалната организация по темата, разпространена на сайта на КТ "Подкрепа".

В случай, че сформираният кризисен щаб прецени, че има нужда веднага след влизане в България хората да си останат вкъщи, за да се ограничи рискът от разпространение на вируса, решението е само едно - това може да стане с издаден болничен лист, допълват от КТ "Подкрепа", предава БТА.

Според синдиката разнопосочните сигнали към работниците и служителите са контрапродуктивни. От КТ "Подкрепа" призовават управляващите в спешен порядък да преценят какви са реалните рискове, нужно ли е всички граждани, които пристигат от Китай и Северна Италия да бъдат поставени под карантина и ако е така - да бъдат дадени ясни указания на личните лекари да издават болнични, дори при липса на изявена симптоматика.

"В случай, че експертите от кризисния щаб решат, че нужда от карантина няма, трябва да го кажат недвусмислено, но да не прехвърлят отговорността на работниците. Никой не може да принуди най-бедните и уязвими в рамките на ЕС трудещи се - българските работници и служители, доброволно да се лишат от приходи за половин месец, които често са жизненоважни за работниците и техните семейства", допълват от синдиката.

В позицията се посочва, че КТ "Подкрепа" многократно е защитавала обществените средства във фондовете на НОИ, включително "при последната офанзива, с която работодателските организации поискаха осигурителният институт да поеме първите три дни от болничните". Но когато сме изправени пред заплаха от разпространение на неизследван досега вирус, рискът фонд "Общо заболяване и майчинство" да бъде подложен на финансов натиск е значително по-приемлив от това да изпуснем възможността да се ограничи болестта, допълват от Конфедерацията.

От КТ "Подкрепа" напомнят , че въпреки широко разпространените твърдения за масови злоупотреби с болнични от страна на работниците, често болните служители изобщо не взимат отпуск за временна нетрудоспособност, тъй като това ги лишава от част от трудовите им възнаграждения.

"Напомняме също, че съществува практика работодатели да осъществяват психологически и финансов натиск (отнемане на регулярни бонуси, които по същество са част от заплатата) върху служителите си, особено върху хора с увреждания и майки на малки деца, когато им се наложи да взимат болнични", допълват от Конфедерацията.

В позицията се допълва още, че в оповестено през последните дни изследване се посочва, че цели 77 процента от заболелите български граждани изобщо не посещават лекар при грип, "леки вируси", настинки и стомашно разстройство. Очевидно и отпуск за временна нетрудоспособност не взимат.

От КТ "Подкрепа" допълват, че на вчерашното заседание на НСТС изрично са подчертали , че бедността на българския работник и работодателският натиск да не се ползват болнични, дори в случаи, в които очевидно е неизбежно, ще бъде особено осезаема и може да доведе до тежки последствия, ако коронавирусът бъде регистриран на територията на България. Не можем да разчитаме на доброволни саможертви, нужни са ни ясно разписани действия със задължителен характер, заявяват от синдиката.

КТ "Подкрепа" обръща внимание на факта, че в Китай се стигна и до законово регламентиране на изплащането на заплати от страна на работодателите в периода на карантината. "Призоваваме за приемане на разумни решения, ясни послания и правила. Защото често хаосът и паниката нанасят значително по-големи щети от реалните опасности", се посочва още в позицията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи