Скоростен път ще свързва Димитровград с Бяло море (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8233344 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис СНИМКА: Правителствена информационна служба

Мицотакис с реч срещу турската агресия пред Борисов, той му отговори: разберете се, ще помагаме

Построяването на скоростен път, който да свързва гръцкото средиземноморско пристанище Александруполис с българския град Димитровград и с магистрала „Марица“ бе договорено по време на четвъртото междуправителствено заседание на България и Гърция.

Проектът бе обявен от домакина Кириакос Мицотакис и бе подписан от транспортните министри на двете държави – Росен Желязков и Константинос Караманлис.

Втори голям нов проект е разширяването на пътя от Комотини през прохода Маказа до Кърджали, така че оттам да могат да минават и тежкотоварни камиони и големи туристически автобуси, обяви Мицотакис. Тези два проекта ще се развиват заедно с този за железопътна магистрала Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, заяви министър-председателят на Гърция.

„Така свързваме гръцките с българските пристанища, но и създаваме коридори в посоката север-юг“, заяви още Мицотакис.

Гръцкият премиер обвърза новите транспортни проекти както с насърчаването на туризма, така и с възстановяването на гръцката икономика след 10-годишна криза. „Нашата икономика е експанзивна“, подчерта Мицотакис и напомни, че Гърция е шестия по големина чуждестранен инвеститор в България, а стокообмена между двете държави е над 3 млрд. евро.

Вече строим усилено и граничния пункт Рудозем-Ксанти, припомни пък българският премиер Бойко Борисов. Според българския министър-председател обаче ще се наложи намесата на европейските институции, които да убедят Румъния да бъде направен трети мост над Дунав при Силистра. Парите ние ще ги дадем, заяви Борисов.

Българският премиер е поискал от Мицотакис да следи по-стриктно строежа на газопровода IGB, по който България ще получава природен газ както от терминалите за втечнен газ в Гърция, така и азерски газ от трансанадолския газопровод. Проектът се изпълнява от две гръцки фирми и премиерът Мицотакис е обещал да заработи още през тази година, както е по график.

Гръцкият премиер пък специално подчерта, че България е съдружник с 20% в плаващия терминал за втечнен газ, който се прави край Александруполис. Именно заради този проект градът бе избран за домакин на съвместното заседание на правителствата на двете държави.

„Докато някои се упражняваха на думата „диверсификация“ България вложи пари и стана съдружник в терминала с Гърция. Докато някои се упражняват още на думата „диверсификация“, ние с Гърция вече не ползваме бъдеще време, защото проектите се правят сега, строят се и скоро ще са готови“, заяви още Бойко Борисов по време на съвместните изявления на двамата министър-председатели.

Паралелно обаче с коридорите север-юг с Гърция, България строи и Балкански поток, защото така през газовия хъб втечнен, американски, азерски, руски и всякакъв друг газ ще стига и до Сърбия, Унгария, Австрия, каза още българският премиер. А България и Гърция ще си получават транзитните такси, защото са построили и притежават тръбите, по които ще минава горивото, добави той.

Мицотакис използва присъствието на Борисов, известен със старанието си да поддържа максимално добри отношения с турския президент Реджеп Ердоган, за да отправи остри думи към Турция. „Никога договор между Турция и някаква част от някакви власти в Либия за разпределяне на Средиземно море не може да има международно правно значение. Турското агресивно поведение в Егея и край бреговете на Кипър пък само покачва безмислено напрежението. Карта на Средиземно море е една и никой не може да си я прерисува с нови линии. Искам от тук, от Александруполис, да отправя строго послание към Анкара, че Гърция ще отстоява своите позиции“, заяви от трибуната Мицотакис като през повечето време на тези си думи гледаше към застаналия до него Борисов.

„Отношенията между Турция и Гърция трябва да се нормализират максимално бързо. Трябва много бързо да приключим с тези разправии, защото това ни е съдбата, това са ни съседите и трябва да живеем заедно. Аз и моят външен министър Екатерина Захариева поемаме ангажимента при всяко предложение за разбирателство, да опитаме да помогнем“, отговори обаче българският министър-председател.

Борисов опита да измести темата за сигурността към изтребителите F-16 като подчерта, че България вече е платила за осем. Такива изтребители, но по-стара модификация и над 200 на брой ползва и Гърция. С еднаквите самолети можем вече да говорим за съвместна охрана на въздушното пространство, включително и на съседни страни, предложи Борисов на Мицотакис.

Българският премиер отправи специални благодарности към гръцкия, че вече четвърта година миграционния натиск към България е нулев. Но подчерта, че принос за това има и Турция.