Китай се бори срещу черния пазар на медицински маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8233929 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

В Китай процъфтява черният пазар за фалшиви медицински маски, тъй като заради разпространението на коронавируса има сериозен недостиг на такива предпазни средства. Властите засилват наказателните мерки срещу търговците, които продават стоки, смятани за опасни, предаде Франс прес.

Напрежението, свързано със запасите от маски и дезинфектанти, остава високо и много нерегистрирани търговци предлагат фалшиви алтернативни продукти, често с лошо качество, дори незаконни.

Сред случаите, отразени от медиите и установени от властите, са документи с невярно съдържание за марката на продаваните маски, както и измама с фиктивна продажба. Твърди се, че маските са изпратени, сочат се фалшифицирани разписки, но маските така и не се доставят, допълва БТА.

Властите вече разкриха 688 случая, свързани с продажба на маски и други стоки "с ниско качество" или фалшиви, каза днес Ду Ханвей - зам.-министър на обществената сигурност.

Общо полицията е конфискувала 31 милиона фалшиви маски и други фалшифицирани продукти на стойност 174 милиона юана (22,7 милиона евро), съобщи Ду на пресконференция.

Най-малко 22 000 заподозрени са били задържани за престъпления или закононарушения, свързани с епидемията, подчерта той и каза, че властите се борят и срещу завишаването на цените от някои търговци.

Някои се възползват от спешната нужда от маски, дезинфектанти и защитни очила и разпространяват онлайн невярна информация, преди да извършат измамите, съобщи полицията в югоизточния град Чънду - столица на провинция Съчуан. Полицията призова гражданите "да разсъждават разумно" и да купуват средства за защита само по разрешените канали.

Властите в Съчуан обявиха, че продажбата на маски, които не отговарят на националните изисквания за качество, може да съставлява престъпление. "Максималната присъда е доживотен затвор", предупредиха те, като посочиха и други закононарушения като тайна препродажба на използвани маски.

За да отговори на все по-нарастващото търсене, Китай засили подкрепата си за предприятията, които могат да се трансформират и да започнат да произвеждат маски и други санитарни продукти. Но ситуацията се усложнява от липсата на работна ръка заради карантинните мерки и ограниченията за придвижване.

Ду Ханвей освен това каза, че 49 полицаи и помощен персонал са "пожертвали" живота си в борбата срещу епидемията, но не даде подробности.

Междувременно властите на Хонконг ще изплатят на всички пълнолетни жители на специалния административен район на Китай по 10 000 хонконгски долара (почти 1300 щатски долара) като социална помощ заради епидемията, предизвикана от коронавируса. Това заяви днес секретарят по финансовите въпроси (министърът на финансите) на местното правителство Пол Чан в бюджетното си послание към законодателния съвет, предаде ТАСС.

"Социалните сътресения през последните месеци и новата епидемия на коронавируса нанесоха тежък удар на икономиката на Хонконг", констатира министърът. "След внимателно разглеждане на въпроса реших да отпусна по 10 000 хонконгски долара на постоянните жители на Хонконг на възраст над 18 години с цел стимулиране на потреблението и облекчаване на финансовото бреме на населението", съобщи Пол Чан.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха