Прокурор: Всички, нахлули в македонския парламент през 2017 г., са част от мозайката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8233953 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

В Скопие днес започна съдебен процес срещу организаторите на събитията на 27 април 2017 г., когато протестиращи нахлуха в сградата на парламента след избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател на македонския парламент, предаде агенция МИА.

Процесът трябваше да започне миналата седмица, но бе отложен, за да могат подсъдимите да се запознаят с доказателствата по обвинението.

Прокурорът по делото Вилма Рускоска каза, че обвиняемите са подготвяли план с намерението да застрашат конституционния ред и националната сигурност с актове на насилие в опит да попречат на мирната смяна на властта, което е довело до събитията на 27 април 2017 г., наричан "кървавият четвъртък".

Прокурорът оприличи събитията в парламента на мозайка, в която всеки от обвиняемите е отделна част. "Ако една част липсва, мозайката ще бъде непълна. Техните координирани действия съставят тази мозайка", каза Рускоска, цитирана от БТА.

Сред обвиняемите по това дело са бившият председател на парламента Трайко Веляновски, бившият транспортен министър Миле Янакиески, бившият министър на образованието Спиро Ристовски, както и бившият директор на службата за сигурност и контраразузнаване Владимир Атанасовски.

Те са обвинени в "терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността".

Според обвинението подсъдимите са организирали протести за предотвратяване на поемането на властта от новоформираното парламентарно мнозинство, намалили са броя на полицаите, охраняващи протестите и парламента, премахнали са бариерите, за да позволят на тълпата да нахлуе в парламента, и са наели хора да предизвикат насилие и да попречат на избирането на новия председател на парламента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи