ЕК: България вече няма дисбаланси в икономиката, дори Германия има (Подробности от доклада)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8234106 www.24chasa.bg

България вече няма дисбаланси в икономиката. Това е написано в доклада за държавата ни на Европейската комисия. Преди две години тя влезе в списъка на страните с дисбаланси, а преди това беше в този с прекомерни. В сряда бе единствената държава, която бе извадена и вече е сред 15-е в ЕС, които са без макроикономически дисбаланси. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

“Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати”, уе коментарът на зам.-председателят на ЕК, с ресор икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис.

В анализа се казва, че твърдият ангажимент на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II ще доведе до допълнителен тласък на реформите. Властите продължават да се справят с макроикономическите дисбаланси чрез засилване на финансовият надзор и на мерки за справяне с финансовите уязвимости в сектора.

Перспективите за растеж на България остават благоприятни. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниски нива на безработица. Въпреки това, България бавно наваксва спрямо останалите в ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността и постигане устойчив и приобщаващ растеж, особено в контекст на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на работници и нарастващи регионални различия.

От началото на европейския семестър през 2011 г. България е отбелязала някакъв напредък в 72% от специфичните препоръки за страната ни. Пазарът на труда се развива добре, регистриран е силен спад на безработицата. Проблем обаче остава продължаващият спад на населението в трудоспособна възраст. Остават и предизвикателствата, свързани с образованието, здравеопазването и социалното включване. 

Напредък обаче имаме по отношение на публичните финанси, като се отбелязват усилията ни, свързани със събирането на данъци и намаляване на сивата икономика, както и законовите промени, свързани с държавните предприятия. 

По отношение на банковия сектор също се движим в правилна посока, предприели сме повечете мерки, препоръчани ни след стрес тестовете на банките, но не всички. Въпреки това макрофинансовият риск е намален, надзорът е засилен. Застрахователният сектор също е подобрил финансовата си дейност, тук също има по-силен надзо, но не достатъчно. Тук остават още доста неразрешени проблеми, особено в автомобилното застраховане. 

Делът на необслужваните заеми намалява, но все пак остава един от най-високите в ЕС.

В доклада се посочва, че перспективата за тясно сътрудничество с ЕЦБ и приемането на европейските практики ще подпомогнат стабилността на регулаторната среда  и за сектора като цяло. През 2019 г. БНБ вече е въвела някои от европейските правила за управление на банките. 

България вече работи и по преодоляване на несъстоятелността, като е приела план с мерки и подготвя законодателни промени.

Делът на хората в риск от бедност остава висок, както и на тези, напускащи училище и тези, които нямат цифрови умения. Разполагаемият доход на домакинствата обаче расте.

Нужни са още действия по отношение борбата с корупцията, продължава докладът на ЕК. Реформите отнемат време, а същевремно липсват конкретни последствия от корупция на високо ниво, което би помогнало за изграждане на обществено доверие. България е предприела обаче стъпки срещу прането на пари и е въвела ново законодателство.

Проблемите в околната среда също остават - замърсяването на въздуха, управлението на отпадъците, липсва всеобхватна кръгова икономика. Бавно постигаме прогрес и при достигане на целите за енергийна ефективност. 

Вижте целия доклад тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него