Джафер: Здравната система и институциите се справят добре срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8234869 www.24chasa.bg
Нигяр Джафер. Кадър БНТ

Ние винаги сме били критични към здравната система и към институциите, които взимат решение в тази система, но трябва да кажа съвсем отговорно, че нашата оценка, е, че те се справят на този етап добре, изключвам този дебат последните два дни кой ще плаща евентуално болничните. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер.

"Законодателят е предвидил в кодекса "Социално осигуряване", чл. 43, че ще плаща чрез болничен лист от личния лекар от осигуровките на човека", добави тя.

По думите й появата на един такъв нов вирус е огромно предизвикателство. "Той поставя на изпитание всъщност всички здравни системи не само в Европа, но и в световен мащаб. Най-много са обаче подложени на изпитание системите на обществено здравеопазване, нещо, което за съжаление остава на заден план през последното десетолетие, може би даже за по-дълъг период от време", каза Джафер.

"Този вирус е предизвикателство не само в медицински аспект. Той е предизвикателство в научен аспект, а както разбрахме от специалистите и във финансово-икономически аспект", обясни тя.

Джафер подчерта, че "в научен аспект е изключително предизвикателство, защото ако имаме диагностичен метод, имаме такъв в момента, нямаме втория важен - нямаме ваксина все още. И третият важен компонент - нямаме терапия".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане