Може да се вземат болнични, а не отпуск за 14-те дни карантина, успокои властта (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8234929 www.24chasa.bg
Председателката на здравната комисия Даниела Дариткова успокои, че завърналите се от страни с коронавирус имат право на болнични. СНИМКА: Николай Литов

Джипито обаче трябва да получи потвърждение от граничните власти, че лицето се е върнало от рисков район

Личните лекари могат да дават болничен за 14-дневната карантина на всеки, който се завръща от Китай и Италия, успокоиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев, както и депутати в парламента, след като ден по-рано здравният министър Кирил Ананиев призова завръщащите се от заразените страни да си вземат отпуск и да си стоят вкъщи.

Личните лекари ще решават за карантината. Има хора, които решават да пътуват където си поискат, и затова

нужно ли е всички

ние да плащаме

за тяхната

карантина,

попита Борисов.

В края на краищата ще се намери решение и те могат да изчакат, успокои в крайна сметка той от Гърция, където вчера бе на смесеното правителствено заседание. То съвпадна с обявяването на първия случай при съседите на заразен с китайската пневномия.

Болничен се изписва само от лекар. Хората с проблеми, особено ако са се върнали от рисков район, трябва да се обадят на личния лекар, той преценява какво да се прави, дали да се изпише болничен, или не, каза пък вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова тв и обясни, че министър Ананиев не е бил разбран правилно.

Напрежението тръгна от призива на здравния министър прибралите се от рискови райони български граждани да подходят отговорно и да останат у дома под 14- дневна карантина. Докато човек не е болен, няма как да му се издаде болничен, трябва да си вземе платен или неплатен отпуск, но не може да го принудим. Това обясни Ананиев преди ден, цитиран от “24 часа”.

Министърът е казал, че няма как на всеки върнал се от почивка в Италия автоматично да му се даде болничен. Личният лекар трябва да прецени според възраст, състояние на имунна система, анализ на риска - район, който е бил посетен. Трябва да сме много гъвкави в тази ситуация, обясни вчера Дончев. Има данни за

първи белези на

масова психоза около заразата, констатира той. Взети са всички мерки, армията и граничните служби са мобилизирани, има готовност, ако се появят случаи, те да бъдат изолирани, успокои вицепремиерът.

По същото време депутатите от здравната комисия начело с шефката ѝ и лидер на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова също успокоиха, че може да се ползва болничен за препоръчителната карантина, това е записано в нормативната уредба. Но право имат само здравноосигурените, напомниха те.

За да се избегнат злоупотреби с болничните обаче, джипито трябва да получи потвърждение от граничните власти, че лицето е напускало България. Това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава за коронавируса у нас, заяви Дариткова. Тези болнични нямало да натоварят социалната система.

Освен от личния лекар листът може да се издаде и от болницата, където е хоспитализиран потенциално заразеният, допълни депутатът от “Обединени патриоти” Калин Поповски. Министър Ананиев познава нормативната уредба, но може би е имал предвид, че издаването на болнични листове на всички под карантина ще натовари бюджета на НОИ, предположи пък той. “Абсурдни” обаче нарече предложенията на министъра Хасан Адемов от ДПС. Абсурдно е да използваш платен или неплатен отпуск, както препоръча той, при условие че имаш право на обезщетение, мотивира се д-р Адемов.

От левицата призоваха кабинетът да свика

среща с

работодатели,

НОИ и лекари,

за да бъдат обезпечени тези, които трябва да спазят доброволния карантинен период от 14 дни. Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита от коронавирус, но това не трябва да става за сметка на хората, заяви Корнелия Нинова.

По-късно през деня Ананиев се срещна с представители на кризисния щаб, синдикати, работодатели, лекарския съюз, социалното министерство, НОИ и омбудсмана, за да обсъдят възможностите за поставяне под карантина на хора без симптоми. Разговорите продължават и утре, казаха от МЗ.

До омбудсмана

вече има

постъпили жалби и сигнали от граждани, които търсят информация как да процедират с отсъствието от работа, при положение че трябва да бъдат поставени под карантина заради в контакти с хора от райони, в които вирусът се разпространява. “Това не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск вместо болничен лист”, заяви Диана Ковачева. Омбудсманката предупреждава, че желаейки да си запазят дните платен отпуск и заради опасения, че неплатеният ще им ореже доходите, хората може да укрият важна информация къде са ходили и какви контакти са имали, което повишава риска от разпространение на заразата.