Всички нови затворници и арестанти под наблюдение за 14 дни заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8235150 www.24chasa.bg
ПРОФ. НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ

Местата за лишаване от свобода сред най-рисковите заради струпване на много хора на едно място, преглеждат и надзиратели, които са били в чужбина

Всички новопостъпили затворници и арестанти ще бъдат наблюдавани 14 дни заради коронавируса. Това съобщи пред “24 часа” зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той е наредил на началниците на затворите да определят длъжностните лица, които да следят за здравословното състояние на новопостъпващите лишени от свобода. Освен това ще бъдат преглеждани и всички служители на главните дирекции “Изпълнение на наказатнията” и “Охрана” в Министерството на правосъдието, които са се върнали от чужбина след втората половина на януари. Те също контактуват със затворници и арестанти и може да са носител на коронавируса.

“Стотици лишени от свобода и арестанти живеят на сравнително малко пространство. Ако се появи носител на вируса, ще бъде проблем изолацията му. Дългият латентен период също създава рискове. При нас има 6 хил. души, които живеят на големи групи - точно това, което е опасно”, обясни проф. Проданов, който отговаря за местата за лишаване от свобода.

Най-сгрого ще се следят арестите в граничните градове. В тях редовно попадат чужденци, които са рисков контингент в условията на разпространяващия се коронавирус.

Ако заразата проникне в България, началниците на затвори са инструктирани временно да спрат свижданията по своя преценка, защото не е изключено вирусът да бъде внесен отвън.

Проф. Николай Проданов вече е изпратил писмо до държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да включи и Министерството на правосъдието в оперативната работна група, която е в готовност да реагира при коронавирус на наша територия.

 Очаквайте интервю с проф. Проданов