Аврамова за толсистемата: Средствата в бюджета за ремонт на пътищата не стигат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8235586 www.24chasa.bg
Петя Аврамова Кадър: БНТ

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години може би. Системата цели генериране на повече приходи за пътната система в България. До момента тази тежест е поета от леките автомобили - винетните стикери, 2/3 от тях се купуват от коли и само 1/3 от тежкотоварни автомобили. Толсистемата ще има връзка с МВР и митниците. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова пред БНТ.

Системата е сложна, с много участници в нея. В процес на синхронизиране сме, за да стартира нормално от 1 март тя. С най-ниските в Европа тарифни ставки стартираме и малък обхват от 3115 км - магистрали и първокласни пътища. Дали сме си срок 3 месеца да наблюдаваме системата и ако не отговаря на очакванията да коригираме обхвата и тарифите, обясни тя.

Вчера беше наредено да не плащат за бордови устройства и маршрутни карти, това е желанието на премиера. Това е процес, който има и икономически, и политически интереси. Ще синхронизираме всички участници в него. Досега коалиционните партньори не са били участници в исканията на превозвачите, стачките, напротив - имаме абсолютен консенсус, че толсистемата трябва да стартира на 1 март, каза още Аврамова.

Доверявам се напълно на експертите, които работят по тази система и заставам плътно зад тях. Те ме уверяват, че тя е в техническа готовност за стартиране на 1 март. Средствата, които са в бюджета за ремонт по пътищата, не стигат, допълни тя.

Аврамова напомни, че винетната система е въведена през 2005 г. 

Новият начин за контрол притесни хората, които оттогава са карали без винетки в спорните отсечки, заключи регионалният министър и добави, че днес Министерският съвет ще вземе решение за отсечките, които Софийска и Варненска община искат да бъдат без винетни стикери, и след това ще бъде подписано споразумение.

Изкопът изпревари доставката на тръбите. Срокът най-вероятно няма да се спази, но това няма да е критично за язовир "Срудена" - може би 5-10 дни, каза Аврамова за изграждането на новия водопровод заради водната криза в Перник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро