Арестуваха брат и сестра, обвинени в производство на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/8235942 www.24chasa.bg

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Йордан М., на 23 години и Ралица М., на 30 г. Искане за вземане на най- тежката мярка бе внесено от прокурорът от Окръжна прокуратура Владимир Мицов.

Досъдебното производство е започнато на 24.02.2020 г., за това че на тази дата, в къща в село Крайници, Община Дупница, без надлежно разрешително са държани, с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: кетамин с бруто тегло 5, 110 кг, метамфетамин, с бруто тегло 134 грама, както и съоръжение за производство на наркотични вещества. Това съобщиха от Прокуратурата. 

Йордан М. и Ралица М. са привлечени като обвиняеми за извършване на престъпления по чл. 354а, ал.1, изр.1, пр. 1, 2 и 4, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК и по чл. 354а, ал.1, изр.2, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК. Деянията им представляват тежки умишлени престъпления, като за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.1 от НК, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2- 8 години и глоба от 5 000 – 20 000 лв., а за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.2, законът предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 3- 12 години и глоба от 20 000 – 100 000 лв.

В мотивите си съдът посочва, че може да се направи обосновано предположение, че се касае за дейност, свързана с производство, преработка и държане на наркотични вещества, с цел разпространение.

Съдът счита, че предвид безспорния факт, че се касае за жилище, което обвиняемите ползват, до което имат достъп, не може да се изключи тяхната съпричастност с посочената дейност, като е без значение факта, дали други лица имат връзка с тази дейност. Касае се за тежки умишлени престъпления, с висока степен на засягане на обществените отношения, свързани с опазване на общественото здраве, с оглед на което, съдът счита, че се касае и за висока степен на обществена опасност на обвиняемите, независимо от факта, че не са осъждани. Съдът приема, че е налице реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление и счита, че следва да вземе мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си