Болничните за карантина да се плащат от НОИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236235 www.24chasa.bg
Болничните за карантина да се плащат от НОИ СНИМКА: Архив

Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно днес на изслушването на премиера в парламента.

Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ, заяви Борисов.

"Аз внимателно слушах госпожа Нинова, радвам се, че и тя много внимателно слуша какво говоря аз, тя каза държавата да поеме необходимото за тези хора, които ще са в карантинен период. Сега действащият нормативен акт е - първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ, и това ще е моето предложение към здравния министър. Но искам да ви предупредя, че при една разраставаща се епидемия, а няма да се размине, това че днес още няма - виждате всички съседни страни, Европа, полагаме огромни усилия, мисля, че щаба, които направихме и вие го харесвате, нямаме по-добри просто в България." заяви Борисов и уточни че НОИ ще се справи, но това ще струва много пари.

"Ако нарастнат на 50, 100, 200 хиляди, които да си седят вкъщи и да им се поемат болничните листове от държавата, аз това ще препоръчам, НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте САЩ снощи считат, че два и половина милярда президента Тръмп са му малко, все пак, когато взимаме някакви решения като парламентарна република, да мислим, че и след нас управащите ще имат нужда от средства ", добави министър - председателят.

Той похвали и институциите, че вчера са се правили добре с децата, които бяха прибрани от Италия с правителствения самолет.