Служебни адвокатки жалят 72-часовия арест на Божков и съдружника му в тяхно отсъствие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236381 www.24chasa.bg
Елена Динева, съпруга на Васил Божков, на влизане в съда СНИМКА: Йордан Симеонов

Двама служебни адвокатки обжалват 72-часовия арест на Васил Божков и бизнес партньора му Георги Попов в тяхно отсъствие. Делото се гледа в Апелативния специализиран съд, като председател на състава е шефът на съда Георги Ушев.

Според Милена Миланова, която е служебен защитник на собственика на "Нове холдинг", всеки прокурорски акт подлежи на обжалване. Тя смята, че мярката задържане за 72 часа е безпрецедентна, защото Божков не е арестуван у нас, освен това постановлението за тази мярка не е сведено до неговото знание и съответно той не е могъл да се защити. Според нея той бил търсен само веднъж на своя домашен адрес и на следващия ден е бил обявен за издирване чрез Интерпол и издадена европейска заповед за арест. 

Миланова посочи, че ограничителната мярка задържане за 72 часа, наложена от прокуратурата продължава повече от месец.

Според другата служебна защитничка Надежда Николова, която представлява бизнеспартьора на Васил Божков - Георги Попов, не било ясно дали Попов е търсен и на кой адрес и дали някой му се е обаждал по телефона да го призовава. Божков и Попов не са в България, а в ОАЕ, затова техните служебни защитници атакуват задочно ареста от 72 часа, който е наложен при повдигане задочно на обвиненията. Това задържане се поставя от прокуратурата.

Съдът ще се произнесе по жалбите в 11:30. След това е делото по протеста на прокуратурата срещу пускането на съпругата на Васил Божков - Елена Динева, срещу 1,5 млн. лева.

Докато чакаше реда на делото в двора на спецсъда Динева се засече и с други видни подсъдими. Първо с издателя Иво Прокопиев, а след това с бизнесмена Гриша Ганчев. Тя любезно се поздрави и с двамата. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България