Роман на Дийн Кунц от 1981 година предрича коронавируса?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236488 www.24chasa.bg
Снимка: Туитър

Социалните мрежи и популярните таблоиди са пълни с конспиративни теории за произхода на "Ковид-19", метод на лечението му, разпространение и цел.

Според интернет потребители книга на писателя Дийн Кунц с името „Очите на мрака“ от 1981 г. предрича появата на новия вирус, като в текста той е с името „Ухан-400“.

Дийн Кунц пише този роман под псевдонима Лий Никълс. Книгата следва историята на майка, която открива, че синът й Дани е затворен в тайна военна база и е заразен с опасен микроорганизъм с името „Ухан-400“, обясни бТВ.

Онлайн бяха разпространени цитати от книгата. Според историята микроорганизмът е биологично оръжие, създадено от китайският учен Ли Чен, който по-късно бяга в Съединените щати. „Наричаха това нещо „Ухан-400“, защото е разработено в rDNA лабораторията на Ухан и е 400-ният микроорганизъм създаден от човек в тази лаборатория“, пише в книгата.

В романа „Ухан-400“ е описван като перфектното биологично оръжие – той заразява само хора, инкубационният период е четири часа, смъртността е почти 100% и микроорганизмът не оцелява извън човешкото тяло за повече от минута, което го прави трудно откриваем – перфектното оръжие.

Всъщност Дийн Кунц не е предсказал появата на "Ковид-19". Макар на пръв поглед приликите да изглеждат смайващо убедителни, при по-внимателен прочит и бърза проверка може да сe разбере защо няма допирни точки между „Ухан-400“ и настоящия коронавирус COVID-19.

Според конспиративната теория онлайн името „Ухан-400“ не е случайно. Но в оригиналното издание на романа от 1981 г. биологичното оръжие се казва „Горки-400“ и името произлиза от „родината“ му – Русия. По-късното издание от 1996 г. (когато вече Студената война е приключила) е претърпяло редакция и там вече микроорганизмът се казва „Ухан-400“.

На снимки в мрежта се виждат оригиналните страници на първото издание от 1981 г., на които ясно пише „Горки-400“.

Според романа биологичното оръжие е разработено от учени в секретна лаборатория в близост до Ухан, Китай. Любителите на конспиративни теории твърдят, че това е именно „Институтът по вирусология“ в Китай, който разполага с единствената лаборатория в цялата страна, достатъчно оборудвана, за да работи със смъртоносни вируси. Лабораторията се намира съвсем близо до днешен Ухан.

Разликите обаче са повече: според данни на СЗО настоящият вирус е с животински произход. Той не е създаден от хора.

Приликите в ДНК-то на COVID-19 и предишни коронавируси като SARS и MERS също сочат към животински произход.

Според романа биологичното оръжие поразява само и единствено хора. Точните думи в книгата са „нито едно друго живо същество не може да е преносител“. Макар първоначалният произход на COVID-19 все още да не е официално потвърден, учени от СЗО са категорични, че той тръгва от животни – нещо, което в книгата на Дийн Кунц е описано като невъзможно.

„Ухан-400“ има инкубационен период от четири часа – поредната съществена разлика. След заразяване с COVID-19 са нужни от 2 до 14 дни инкубационен период преди да се появят първите симптоми на болестта.

„Ухан-400“ оцелява около минута извън човешкото тяло. Доказано е, че новият COVID-19 може да „живее“ върху повърхности в продължение на няколко часа – една от причините да е толкова заразен.

Смъртността на „Ухан-400“ е близо 100%. В действителност, според последната статистика на жертвите на новия коронавирус, публикувана от СЗО на 24 февруари, от хилядите заболели с COVID-19 умират малко над 3% - доста голяма разлика.

Конспиративните теории, като тази за COVID-19, дават вероятно обяснение на нещо, което не разбираме и ни е страх. В търсенето си на отговори, хората стават податливи на фалшива и невярна информация, която на пръв поглед дава обяснение на неразбираемото.

В съвремието – особено онлайн, много трудно могат да бъдат различени фактите от измислиците. Най-разпространеният метод при създаването на подвеждащи новини и конспиративни теории е да скриеш неистината в истината.

В случая с приликите между „Ухан-400“ и COVID-19 единствената прилика остава в името, което – както разбрахме – е плод на редакция на оригиналния роман.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика