Анализират отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236578 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова СНИМКА: Пресцентър на ГЕРБ

Важен фактор за това България да има пълна интеграция в ЕС е членството ни в Еврозоната

Икономисти, в това число и от Европейската инвестиционна банка, подготвят анализ по темата за отражението на кризата с коронавируса върху икономиката на ЕС. Това каза на пресконфереция в Министерски съвет вицепрезидентът на Банката Лиляна Павлова.

"Ще има отражение върху европейската икономика вероятно, защото спирането на доставките /от Китай/, като първо отражение, се вижда по първоначални данни върху автомобилната индустрия, заради ограничаването на доставки на компоненти, които се произвеждат в тази източна част на света", съобщи Павлова.

Ще се прави изследване кои са другите сектори на европейската икономика, върху които това ще повлияе. В същия момент, вярвам, че това би могло и би трябвало да се използва като възможност за икономиката на Европа, ако се пренасочат усилията и инвестициите в европейско производство на тези компоненти, допълни Лиляна Павлова.

Миналата година е била успешна за сътрудничеството между Европейската инвестиционна банка и България, стана ясно още от вицепрезидента на ЕИБ в Министерски съвет.

Павлова изрази надежда тази година да отключи още нови възможности както за кредитиране, така и за финансиране на дейности в подкрепа на разработването на стратегии и планове за реализация на нови инвестиции, които да отговарят на новите реалности и предизвикателства, като едно от основните е "Зеленият пакт", за който трябва да бъдат намерени подходящите мерки, с които да се адресира.

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова заяви по време на пресконференцията, че ЕИБ играе важна роля за финансиране на различни сегменти от икономиката ни и главно такива с по-висока степен на риск - малки и средни предприятия, специални финансови инструменти и нови продукти, които се разработват от групата на ЕИБ, за да бъдат предоставени на български компании с малка и средна капитализация. Подкрепа има и по линията на усвояване на средствата от ЕС, както и за техническата помощ, предаде БТА.

Петрова изтъкна, в контекста на преобразуването на ЕИБ и в климатична банка на Европа, че България е сред страните, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от трансформацията към зелена кръгова икономика. Поради тази причина ние много разчитаме на мандата на ЕИБ, която ще бъде поставена в центъра на средствата за подкрепа на трансформиращите се икономики по линия на Фонда за справедлив преход, каза Петрова.

Групата на Европейската инвестиционна банка, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/, е предоставила на България през 2019 г. заеми и гаранции в размер на 359 млн. евро.
ЕИБ е отпуснала заеми в размер на 210 млн. евро в България, гаранциите по ЕИФ и поетите задължения за дялово участие възлизат на 149 млн. евро. Предоставените средства от Групата на ЕИБ в страната съставляват 0,59 на сто от БВП на страната през 2019 г. Ползите от тези операции са усетени от 3800 дружества, като са били подпомогнати 79 000 работни места. Очаква се да продължи подкрепата за подобряване на социалната, икономическата, транспортната и екологичната инфраструктура и за по-нататъшното развитие на публичния и частния сектор в страната, както и за финансиране на инициативи в подкрепа на ангажиментите на България в областта на климата.

Осигуреното финансиране от ЕИБ за периода 2015 г. - 2019 г. възлиза на 1,1 млрд. евро. Най-голям е обемът на кредитиране на малките и средните предприятия - 52 на сто. Сред проектите, подкрепени от ЕИБ в България през 2019 г., е изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция със заем от 110 млн. евро.

Членството ни в Еврозоната гарантира да не сме в периферията

Един от важните фактори за това България да не бъде в периферията и да има пълна интеграция в ЕС е членството ни в Еврозоната, каза вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова по време на конференция в Министерския съвет на тема: "Investment and Investment Finance in Bulgaria", организирана съвместно от ЕИБ и Министерството на финансите.

Тя допълни, че членството ни не бива да бъде поставено под въпрос, предвид това, че страната има стабилна макроикономическа позиция и добро състояние на текущата и капиталови сметки, а правителството поддържа строга финансова дисциплина.

По думите на Лиляна Павлова това дава предпоставки да няма обезценяване на лева, влизане в Еврозоната със сегашните параметри на Валутния борд, а въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж и ще позволи привличането на повече инвестиции в България. Като се има предвид стабилността на еврото като международна валута и надзора, който ще осъществява ЕЦБ, това ще доведе до нарастване на доверието на местните и чуждестранните инвеститори, смята Павлова.

Българската икономика се развива доста добре, но все още е в така наречената фаза на наваксване спрямо развитите икономики, каза още вицепрезидентът на ЕИБ. Икономиката ни измина дълъг път от присъединяването си към ЕС, успешно се модернизира и развива с много добри макроикономически показатели - над средните за Европа, като има стабилен икономически растеж и няма икономически дисбаланси, изтъкна още Павлова.

Тя добави, че личното потребление и увеличението на инвестициите, включително и на тези от европейските инвестиционни и структури фондове, са сред основните двигатели на възстановяването и стабилизирането на икономиката ни. Същевременно тя отбеляза, че основният въпрос пред България занапред е как този растеж да стане трайно стабилен и как икономиката ни да достигне и да се изравни с най-развитите европейски държави.

Финансовият министър Владислав Горанов напомни по време на форума по темата за "Зелената сделка", че при прехода към въглеродно неутрална икономика България ще е сред най-засегнатите държави. Той отбеляза, че в страната около 94 000 души са заети в производството на лигнитни въглища и оползотворяването им под формата на енергийно производство. Ние сме петата страна в Европа в този аспект и затова предизвикателствата пред нас за този преход са доста сериозни, заяви Горанов и изтъкна, че са необходими значителни инвестиции в тази посока. Той напомни, че ЕК е предвидила редица механизми за финансиране и мобилизиране на частни инвестиции и посочи, че ЕИБ ще има ключова роля в този процес. За да се използват успешно, предоставените от ЕК и от ЕИБ финансови възможности, от съществено значение е да се идентифицират конкретните инвестиционни нужди и да се подготвят качествени проекти, изтъкна финансовият министър.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика