Аврамова: Толсистемата е в пълна експлоатационна готовност

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236624 www.24chasa.bg
Петя Аврамова Снимка: Архив

На 1 март системата за електронно таксуване започва да работи. Повече oтлагане няма да има, всички eлементи към нея са в пълна експлоатационна готовност. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустойство Петя Аврамова от парламентарната трибуна по време на изслушването за толсистемата.

Определен е обхват от 3115 км от общо 20 хил. км. Толсистемата тръгва с предложените от превозвачите тарифи. На Агенция Митници са предоставени 45 станции. Извършена е и интеграция с МВР за мобилните проверки. Досега чрез Националния доставчик на услуги са доставени 4 хил. бордови устройства. Другият метод на таксуване е чрез GPS устройства. Към момента 14 фирми отговарят на условията за доставянето им. Транзитният бранш в страната, както и този в чужбина са напълно информирани за промените. Няма да излъжем очакванията на хората, посочи Аврамова.

В отговор на въпроса на зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски във връзка с населените места около София, министър Аврамова заяви, че този обхват на пътищата в България за заплащане на винетна такса е от 2015 г.

Вие сте управлявали в този период, ако сте искали да го промените, сте могли. Те са били нарушители години наред. Сега по тяхно искане Министерския съвет ще отмени решението. Няма как да не се появят проблеми от електронния контрол, но това са работни проблеми и те се отсраняват на място. Всички искаме да се движим по добре поддържани и безопасни пътища и затова очаквам да имаме консенсус по темата. Трябва да обърнем пирамидата, защото досега пътищната мрежа се издържаше от леките автомобили, а който пътува повече и руши повече, трябва да плаща повече. Добре е, че усилията ни са подкрепени от сдруженията на превозвачите. Даваме си сметка, че правим промени, които включват модерна техника и много участници. Задачата ни е да балансираме, за да се стартира нормално и да бъде въведена толсистемата, каза още Аврамова.

Министър Аврамова заяви, че опити за дезинформация и за насаждане на страх у хората ще има за толсистемата, както по нейните думи е имало и за винетките в началото на годината.

Системата все още не работи, а вие обявявате провал.Нека я оставим да подейств, заяви Аврамова и допълни, че темата е важна за хората в България, защото се разчита на тези средства, за да бъдат осигурени безопасни пътища.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата