Аврамова: Толсистемата е в пълна експлоатационна готовност

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236624 www.24chasa.bg
Петя Аврамова Снимка: Архив

На 1 март системата за електронно таксуване започва да работи. Повече oтлагане няма да има, всички eлементи към нея са в пълна експлоатационна готовност. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустойство Петя Аврамова от парламентарната трибуна по време на изслушването за толсистемата.

Определен е обхват от 3115 км от общо 20 хил. км. Толсистемата тръгва с предложените от превозвачите тарифи. На Агенция Митници са предоставени 45 станции. Извършена е и интеграция с МВР за мобилните проверки. Досега чрез Националния доставчик на услуги са доставени 4 хил. бордови устройства. Другият метод на таксуване е чрез GPS устройства. Към момента 14 фирми отговарят на условията за доставянето им. Транзитният бранш в страната, както и този в чужбина са напълно информирани за промените. Няма да излъжем очакванията на хората, посочи Аврамова.

В отговор на въпроса на зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски във връзка с населените места около София, министър Аврамова заяви, че този обхват на пътищата в България за заплащане на винетна такса е от 2015 г.

Вие сте управлявали в този период, ако сте искали да го промените, сте могли. Те са били нарушители години наред. Сега по тяхно искане Министерския съвет ще отмени решението. Няма как да не се появят проблеми от електронния контрол, но това са работни проблеми и те се отсраняват на място. Всички искаме да се движим по добре поддържани и безопасни пътища и затова очаквам да имаме консенсус по темата. Трябва да обърнем пирамидата, защото досега пътищната мрежа се издържаше от леките автомобили, а който пътува повече и руши повече, трябва да плаща повече. Добре е, че усилията ни са подкрепени от сдруженията на превозвачите. Даваме си сметка, че правим промени, които включват модерна техника и много участници. Задачата ни е да балансираме, за да се стартира нормално и да бъде въведена толсистемата, каза още Аврамова.

Министър Аврамова заяви, че опити за дезинформация и за насаждане на страх у хората ще има за толсистемата, както по нейните думи е имало и за винетките в началото на годината.

Системата все още не работи, а вие обявявате провал.Нека я оставим да подейств, заяви Аврамова и допълни, че темата е важна за хората в България, защото се разчита на тези средства, за да бъдат осигурени безопасни пътища.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика