Радев връчи орден "Мадарски конник" - първа степен на молдовския посланик у нас (Снимки + Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236700 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Прессекретариат на президентството

Президентът Румен Радев удостои молдовския посланик у нас Щефан Горда с орден "Мадарски конник" - първа степен, за приноса му за укрепването и развитието на отношенията между България и Молдова.

В приветствието си президентът Радев посочи, че приятелските връзки между двете страни се основават както на силните исторически, културни и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е и важна интегрална част от молдовското общество. Държавният глава благодари на посланик Горда за усилията му за решаване на проблемите на българското национално малцинство и за подкрепата му на българските усилия за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова.

Румен Радев отбеляза още, че в рамките на мандата на посланик Горда политическият диалог между Молдова и България продължи да се развива във всички направления от взаимен интерес. Развиват се и търговско-икономическите отношения в рамките на възможностите на двете страни, като беше направено всичко възможно за преодоляване на спада в стокообмена, посочи Радев. България се запази като водеща дестинация за молдовските туристи. Продължи да се развива интензивно сътрудничество между двете страни в образованието, науката и културата, предаде БТА.

Посланикът на Молдова Щефан Горда отбеляза подкрепата на България по пътя на европейска интеграция на Молдова. Молдова наистина се нуждае сега от братското рамо на България и по-специално от тази подкрепа има нужда българският етнос, който е около 2 процента от населението на страната, каза посланикът.

Той благодари за помощта на България за университета в Тараклия, който е единственият български университет зад граница. Посочи също, че около 300 молдовски студенти получават стипендии от българската държава и учат в български университети. Щефан Горда отбеляза и подписаното споразумение за трудова миграция, което предлага необходимата свобода за гражданите и бизнеса, както подкрепата на България по линия на помощта за развитие за изграждане и допълване на институционалния капацитет на Молдовския дипломатически институт.

Посланик Горда, който е учредителен член на Клуба на посланиците, които говорят български език, каза още в приветствието си, че мотивацията да говори този красив език има обяснение и се нарича уважение и любов към хилядолетната българска история и цивилизация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си