Блокирани заради коронавируса: героите, които рискуват здравето си в италианската "червена зона"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236755 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

"Тук сме само аз и моята сянка", казва учителят в начално училище Марцио Тониоло, застанал сам на обикновено пълния паркинг в една от "червените зони", обявени заради коронавируса в Северна Италия.

Паркингът в Казалпустерленго, едно от 10-те градчета, които са ефективно изолирани от външния свят със заповед за карантина, се намира до улица с много барове и ресторанти, която при нормални обстоятелства биха били пълни с хора.

"За първи път в живота си виждам този паркинг толкова празен", казва той и добавя: "Не е за вярване".

Трийсет и пет годишният Тониоло снима дневник, отразява всеки ден на семейството си, което няма право да напуска зоната.

Той е един от близо 50 000 жители, чийто живот сякаш е поставен на пауза, докато Италия се опитва да спре най-тежкия епидемичен взрив на новия коронавирус в Европа.

Броят на потвърдените случаи на заразени в Италия вчера надхвърли 370 за пет дни, 12 души са починали.

Тъй като повечето от местните магазини са затворени и запасите от храна на семейството на Тониоло привършват, той изминава с кола 6,5 км до голям супермаркет, за да ги попълни.

За да предпази персонала си, магазинът ограничава броя на клиентите, които може едновременно да влизат в магазина.

"Всичко е изключително добре уредено", казва Тониоло, след като купува хранителни запаси за 300 евро (325 щатски долара) и добавя: "Всички са много любезни и работят без прекъсване".

Друг от "героите" на Тониоло е Руди Таляферо, млад готвач, които пече хляб в кухнята си и го раздава безплатно на нуждаещите се в тяхната "червена зона".

Друг пример - една жена работи като местен фармацевт. Съпругът и децата й живеят в близкия град Бреша, но тя е решила да остане в "червената зона", за да не затваря аптеката. Кметът на града й е подсигурил апартамент, така че да не й се налага да плаща наем.

"Общността на Сан Фиорано ще се сплоти още повече, защото селото е малко, но общността е силна", каза Тониоло.

Звучи зловещо, но дори местното гробище е затворено за посещение.

"Внимание", пише на табелката, "от здравословни съображения гробището ще остане затворено до второ нареждане".

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика

Световните столици и големите градовете по цялото земно кълбо опустяха. За това свидетелстват снимкит от целия свят показващи празните улици, булеварди и места обикновено посещавани от хиляди туристи всекидневно, които в момента са като декор от постапокалиптичен филм. Снимки: