Кризисен кол център успокоява израелци, уплашени от коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8236960 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 15 000 обаждания още първия ден. Властите в Израел организираха кризисен център с гореща линия, за да събират сигнали за възможно заразяване с новия коронавирус, но страховете от епидемия в страната бързо надминаха очакванията.

В петък еврейската държава потвърди своя първи случай след съмнения при двама пациенти - жена, поставена под карантина на круизния кораб "Даймънд принсес". Тя била току-що репатрирана в Тел Авив заедно с още десетина пътници от лайнера.

Часове по-късно, в събота след шабата, властите обявиха, че Маген Давид Адом (МДА или Червеният Давидов щит, аналог на Червения кръст в Израел, б. пр.) открива център като превантивна мярка срещу разпространението на болестта.

Тръгнал през декември от Китай, вирусът зарази близо 80 000 души (с около 2800 случая извън Китай) и взе над 2700 жертви по света, сочат данни, разпространени в сряда от Световната здравна организация (СЗО).

Кол центърът е разположен в град Кирят Оно, източно от Тел Авив. В сградата с червена Давидова звезда на фасадата дежурят куп телефонистки и специално звено от петнайсетина души от службите за извънредни ситуации - със слушалки на ушите, те приемат обаждания от разтревожени граждани.

"Един се изкашля в автобуса, дали съм хванал коронавируса?"; "Приятелят ми се връща от Италия (силно засегната от епидемията, бел. АФП), какво да правя?"; "Чувствам се настинал, трябва ли да се изследвам?", питат израелците.

Петнайсет хиляди обаждания се изсипаха в центъра през първата вечер. Оттогава вълната отслабна, но все още има към 6500 повиквания средно на ден, съобщи МДА.

"Щом един пациент се обади на 101 и симптомите му наподобяват тези на коронавируса, веднага го насочват към специализирания кол център", обяснява за АФП Мириам Серкез, говорителка на местна медицинска служба.

"Хората имат нужда от информация. Когато получават правилни отговори, това ги успокоява", отбелязва Илан Клайн, зам.-началник на международния отдел на МДА.

Отсяване на пациентите и карантина

=============================

За да се справят с кризата, всички служители от МДА са минали обучение как да откриват първите симптоми на новия коронавирус. Сформиран е екип от 145 души, които вземат проби от потенциалните носители на вируса.

"Министерството на здравеопазването ни натовари с превенцията и действията" срещу заразата, посочва Клайн пред АФП.

Всеки служител на спешния екип следи данните, преминаващи по петте екрана пред очите му - върху картата на Израел примерно се появяват знаменца, сочещи откъде идват обажданията. По време на консултацията телефонистите задават въпроси от предварително спуснат списък.

Щом се налага някой да бъде поставен под карантина, "екип със специални комбинезони се изпраща да вземе проби на място", разказва Мириам Серкез. "Грижливо запечатани, образците се предават после в лабораторията, без пациентът да напуска дома си", добавя тя.

Ако симптомите са по-сериозни, медицински екип доставя заразения в болница за лечение, уточнява говорителката.

Край сградата на центъра дежури линейка, а до нея стои носилка, покрита с голям пластмасов похлупак. "За превоз на пациентите се използва легло, изолирано отвсякъде" и снабдено със "специална машина, подпомагаща циркулацията на въздуха, за да се избегне всякакво разпространение на вируса", обяснява Мириам Серкез.

До момента са извършени 35 теста и само два са дали потвърден положителен резултат - при двама пътници от "Даймънд принсес".

Съвсем реални са обаче страховете в Израел, където след няколко дни ще има парламентарни избори и правителството предупреди, че има риск от "фалшиви новини" за новия коронавирус, за да се "повлияе на избирателната активност" в този вот с ключово значение за политическото бъдеще на премиера Бенямин Нетаняху.

Още повече че избирателната активност остава най-неясният момент в тези избори - вече трети поред в страната за няма и година . . .

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни