Пак обявяват концесията на летище Пловдив (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237139 www.24chasa.bg
Росен Желязков СНИМКА: Архив

Кабинетът реши днес да открие процедура за 35-годишна концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков след заседанието на Министерския съвет.

Предишната процедура беше прекратена през октомври 2018 г. Тогава класираният на първо място консорциум между китайската компания "Хайван" и "Пловдив Еърпорт инвест" се отказа от концесията. Той бе предложил инвестиции за 79 млн. долара. Класираният на второ място консорциум "Летище Пловдив", който бе предложил 65,5 млн. долара, не бе поканен за преговори, а заради приетият нов Закон за концесиите правителството реши да я прекрати.

Новата процедура, която ще бъде обявена ще е напълно публична, заяви днес Желязков. При оценяване на офертите техническото предложение ще има тежест от 55%, 45 на сто е на финансовото.

Изискванията към участниците е да имат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 на година за срок не по-малък от 5 г. в рамките на последните 10 г. Трябва да са финансирали поне един проект за над 10 млн. лв. пак в последните 10 г., Кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лв., а размерът или пазарната стойност на дълготрайните им материални активи не трябва да е по-малок от 40 млн. лв. Изисква се и да имат опит в набиране на финансови средства.

Концесионното възнаграждение има две ставки. Плаващата е 5% от брутния приход на концесионера за година, но не по-малко от 100 000 лв. Очакват се инвестиции от не по-малко от 100 млн. лв.

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Желязков заяви, че очаква да има интерес към концесията на летището в Пловдив и това да допринесе за транспортната свързаност в региона и със съседните страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане