Гърция под тревога заради разпространението на коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237326 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

На надбягване с времето за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус са се посветили от вчера гръцките здравни власти след потвърждаването на първия случай на заболяването в Солун, като същевременно се готвят за посрещане на повече случаи (междувременно потвърдените случаи в Гърция станаха три - б.ред.).

Експертите от Националната организация за обществено здраве (НООЗ) от вчера следобед са "по следите" на хората, с които е влизала в контакт през последните денонощия първата заболяла от новия коронавирус, а в същото време препоръчват на всеки пътник, който пристига в страната от засегнатите райони на Северна Италия и проявява симптоми, да остане у дома си и да поиска указания от лекаря си или от НООЗ.

В същия момент, докато информациите за "подозрителни случаи" се множат из Гърция, министерството (на здравеопазването) отмени всички отпуски на персонала в здравните служби, националния център за спешна помощ и контролните органи, а вчера пристъпи и към освобождаване на стаи в Клиниката по патология на солунската болница АХЕПА в случай, че се наложи лечение на повече случаи на COVID-19.

Първата заболяла от новия коронавирус в Гърция е 38-годишна гъркиня, която е посетила Милано за Седмицата на модата, откъдето се е завърнала със самолет в неделя вечерта. След пристигането си в Гърция жената е проявила симптоми, подобни на тези, които причинява новият коронавирус, влязла е в контакт с НООЗ и е получила инструкции да се обърне към болницата АХЕПА, една от 13-те референтни болници в страната, където е била приета в специалното отделение за лечение на такива случаи, което е било организирано в болницата. 38-годишната се лекува в камера с отрицателно налягане (която не позволява излизането на заразен въздух от нея - б.ред.) в болницата, проявява умерени симптоми и няма други здравословни проблеми.

Екип на НООЗ е пристигнал вчера в Солун, за да пристъпи към "издирването" - на основата на специален алгоритъм - на контактите на 38-годишната от момента на завръщането й до вторник вечер. Вчера следобяд бяха призовани да се прегледат за евентуално заразяване с коронавируса трима души от тесния й кръг, като резултатите от прегледите им се очакват днес. С превантивна цел обаче днес ще остане затворено 105-о основно училище в Солун, където учи детето на 38-годишната. Освен това специалисти от НООЗ и от министерството на здравеопазването разполагат и със списък на спътниците й, които са седели на разстояние до две места във всяка посока по време на обратния полет от Милано, с които са в контакт, за да им дадат указания. Тези, които са били в близък контакт с жената след завръщането й от Милано, ще бъдат поставени под доброволна карантина и ще бъде следено здравословното им състояние.

Съобщението за първия случай на новия коронавирус в страната ни направи вчера говорителят на министерството на здравеопазването по въпросите на това заболяване, професорът по инфекциозна патология в Атинския университет Сотирис Циодрас, който препоръча хладнокръвие и призова онези, които се завръщат от райони в Северна Италия с продължаващо предаване на заболяването "да поддържат хигиена и в случай на симптоми да останат у дома си и да уведомят личния си лекар или НООЗ, за да бъдат предприети необходимите действия".

В същия дух министърът на здравеопазването Василис Кикилиас след приключването на заседанието за новия коронавирус, което се проведе вчера следобяд в офисите на областната управа на Централна Македония, призова за хладнокръвие и призова гражданите са послушат препоръките на компетентните специалисти.

/От БТА/

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни