Оттеглиха спорните параграфи за промени в Закона за биоразнообразието

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237402 www.24chasa.bg
Емил Димитров изследва колко са отровени реките Юговска и Чая. Снимка: Архив

Днес Министерският съвет е приел решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.

Пред журналисти министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че това е било дълго отлагано решение, което обаче е било задължително за приемане.

Министърът изтъкна, че заради силната поляризация по темата в обществото, е изтеглил спорните параграфи от законопроекта и с днешното решение на кабинета се приемат само онези от тях, които са от изключителна важност за държавата и са обсъждани вече със службите на ЕК.

С частичното приемане на законопроекта е направен компромис, който обаче ще даде възможност да се намерят решения за много от повдигнатите през годините въпроси за ефективното управление на мрежата "Натура 2000" в България и значително ще бъдат намалени рисковете от неблагоприятни последици за държавата, смята министърът.

По думите му, със своевременното приемане на законопроекта се поставя основата за решаване на няколко основни и отнемащи време въпроси - за сформиране и изграждане на капацитета на управленски структури, разработване и приемане на териториални планове за управление за всички 343 защитени зони, определящи специфични цели и мерки за опазване, обявяване на зоните за Общността като специални консервационни с включването на по-подборни цели на опазване за конкретните зони, изпълнение на заложените приоритети и ефективно изразходване на предвидените средства по оперативната програма "Околна среда" и други източници на финансиране.

Димитров информира, че от законопроекта отпадат текстове за предоставяне на т.нар. първични данни за местообитанията и видовете, премахването на отговорността на Националния съвет по биологично разнообразие по отношение на политиките по определяне на мрежата "Натура 2000", текстовете, водещи до спекулации, че ще се намали защитата на зоните от тази мрежа, изискванията за национална и регионална неправителствена правозащитна организация.

Министърът посочи, че така от общо 42 параграфа в предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, напълно отпадат 13, един - частично, по 23 - няма бележки, и пет се запазват.

В отговор на въпрос за нерегламентираното ползване на водоизточници в страната министърът каза, че всички институции, ангажирани по темата, са поискали среща утре, в 11.00 ч., във ведомството. Ако министерството изпълни указанията да затвори всички водоизточници, които нямат издадено разрешително, 50 на сто от територията на страната трябва да бъде затворена за водоползване, коментира министърът и допълни, че половин България ще остане без вода при прилагане на закона, както е разписан.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане