Акушерки и медицински сестри ще могат да отварят свои кабинети

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237542 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Това решиха депутатите с промени в Закона за лечебните заведения на първо четене в парламента днес с 93 гласа "за", 6 "против" и 52 "въздържали се".

В кабинетите си акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти ще могат да правят манипулации като поставяне на инжекции, обработване на рани и др., както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Досега те не можеха самостоятелно да разкриват такива кабинети, а само да работят към такива при лекари. Мотивите на вносителите са, че така се дава още една възможност за развитие на медицинските специалисти, а и ще се облекчи работата в болничните заведения.

През Закона за лечебните заведения се приемат и такива в този за донорството. С тях се предлага починал човек, който няма живи близки и роднини, да стане донор на органи, ако те са годни за трансплантация. Освен това се регламентира и т.нар. кръстосано донорство, което позволява, ако има съвпадение и може да бъде направена трансплантация, органи, тъкани и клетки да се даряват и от чичовци, лели и братовчеди. Сега законът позволява това да става само от роднини по пряка линия.

Промени има и в Закона за здравното осигуряване, които на практика официализират правилата за разпределение на заплатите на лекарите и медицинските сестри. В началото на година те бяха прети в Националния рамков договор - не по-малко от приходите на болницата да отиват за разходи за персонал, от които поне 80% да са за медиците. Предвижда се заплатите да се разпределят в съотношение 1,6:1 за заплатите на лекарите спрямо тези на медицинските сестри, лекарските асистенти и акушерките.

Санкции да се налагат на болниците, ако не предоставят финансовите си отчети и друга административна информация, която контролните органи изискват, предвижда друга промяна. Ежедневно ще трябва да се изпраща и информация до Националния съвет по цени и реимбурсиране от болниците, които лекуват с медикаменти, за които трябва да се следи ефектът от терапията. В противен случай глобите ще са в размер от 2500 до 5000 лв.

Облекчава се и режима за осъществяване на лечебна дейност и регистрационния режим на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. В текстовете е заложено да отпадне изискването заявителите да предоставят лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, когато в лечебното заведение се използва медицинско оборудване с източник на йонизиращо лъчение.

В преходни и заключителни разпоредби се изменя Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като се предвижда средствата от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие, независимо от размера на това участие, да могат да се използват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за погасяване на задължения към кредиторите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип