Всички на свободния пазар на тока до 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237547 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Всички да купуват ток от свободния пазар до 2025 г., а уязвимите потребители да бъдат защитени. Това предвижда Интегрираният национален план  в областта на енергетиката и климата, който прие кабинетът. Неговият обхват е от 2021 до 2030 г. Първоначалният вариант бе изпратен в ЕК през април миналата година, но бе върнат за доработване. 

И в новия вариант е предвидена перспективата въглищните централи да бъдат основни базови мощности в българската електроенергетика до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.
Заложената в плана цел за постигане на поне 15% междусистемна свързаност в енергетиката ще съдейства за установяване на общ пазар на електроенергия в общността.
В документа е заложен дял от 27% за енергията от ВЕИ в общия енергиен микс до 2030 г.

Планът е разработен от междуведомствена група, в която са взели участие 12 ведомства и в съответствие с постигане на целите на ЕС за преход към нисковъглеродна икономика, като са отчетени спецификите, опитът и традициите в енергийния ни отрасъл.

 В документа са дефинирани основните тенденции и политики в областта на енергийната сигурност, енергийната ефективност, либерализирането на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски енергиен пазар, развитието и разширението на газовия пазар, както и възможностите за използване на нови високоефективни енергийни технологии в страната, се казва в правителственото прессъобщение. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип