Паника в Пловдив! Опразват магазините (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237642 www.24chasa.bg
Дори бульоните на кубчета свършиха. Снимки: Габриела Лазарова

Грабят пакетирани продукти да се запасяват заради евентуална карантина в града при коронавирус

Истерията покрай коронавируса се пренесе и в търговските вериги в Пловдив. Хората масово се запасяват с пакетирани продукти - брашно, ориз, захар, олио, консерви, макарони.

Цели щандове са опразнени, установи репортерска проверка. Притесненията са, че ако се обяви карантина, хората няма да ги пускат да излизат от домовете си.

"Жена ми ме прати да напазарувам в солидни количества варива и стоки от първа необходимост", каза таксиметровият шофьор Веселин Стоянов. И се отправи към една от търговските вериги.

Освен варива, хората грабят и консерви, като русенско варено, лютеница, замразени зеленчуци и меса.

"Ще си правя хляб с извара, нямам пари за повече", каза пенсионерка, докато вземаше 5 пакета с брашно.

Ситуацията прилича на хиперинфлацията от 1996 г. Тогава хората разграбваха магазините, защото парите се обезценяваха на всеки час. Сега психозата е заради коронавируса и страхът, че при карантина няма да могат да  излизат от къщи. "Вижте как в Китай улиците са безлюдни", казват пловдивчани.

Дори и в малките населени места запасяването е факт. "Последните два пакета брашно ги купи пред очите ми една баба", разказа Димитър Сотиров от Хисаря.

Има достатъчно налични количества, твърдят търговци от складове на едро в Пловдив. Те обаче не знаят дали няма да се изчерпят, ако психозата продължи.

Въпреки дефицита на предпазни маски много пловдивчани вече вървят по улиците с такива. "На приятеля ми родителите са лекари и те ни ги набавиха", каза момиче. Други пък са стигнали до крайности. Възрастна жена си беше сложила в автобуса найлонова чанта на устата и носа.

Аптекари съветват да си правим маски от марли, като в средата слагаме памук. Доколко обаче са ефикасни, няма гаранция. 

Паника в Пловдив! Опразват магазините (Снимки)