Ханке направи индекс на щастието: България пред Великобритания, САЩ и Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8238610 www.24chasa.bg
Стив Ханке

В класация на страните по щастие България е по-напред от Великобритания, САЩ и Швеция. Това показва новото годишно издание на индекс, който се изготвя от икономиста Стив Ханке и класира 95 страни в света по скалата щастие - нещастие.

Проф. Ханке е известен като "бащата на валутния борд" и нашумя напоследък у нас с интервюто, в което обяви, че по времето на мандата на президента Петър Стоянов му е донесъл куфарче с доказателства за корупция, а той се е обадил на премиера Иван Костов с посланието "хванаха те в крачка".

Ханке обяви резултатите от Индекса за 2019 г. в консервативното американско издание nationalreview.com. Според тях от 95 страни в света България е на 24-о място по щастие с резултат 7,9. По-назад са Великобритания (9,1, по-високият резултат означава по-нещастна страна), Норвегия (9,2), САЩ (9,6), Франция (9,7), Швеция (10). Още по-назад са страни като Румъния (11), Канада (10,9), Естония (11,7), Испания (14,9), Русия (17), Гърция (19,5).
Най-щастливите страни според индекса са Япония (3,2), Унгария (3,4) и Тайланд (3,7). Германия е девета с резултат 5,3.
Най-нещастни са Венецуела, Аржентина, Иран, Бразилия и Турция.

Според методологията на Ханке по-щастливи в икономически план са страните, където икономическият растеж е висок, инфлацията и лихвите са ниски, безработицата - също. Ханке подчертава, че в крайна сметка тези показатели водят до извода къде по света хората са по-щастливи и къде - по-нещастни. Индексът се конструира от данните за безработица, инфлация, лихви по кредитите, както и от процентната промяна на БВП на глава от населението.

За класацията си Ханке е ползвал данни на Икономист интелиджънс юнит, МВФ и Световната банка.