Хасан Адемов: Проблем е липсата на ясна дефиниция кои хора подлежат на карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8238656 www.24chasa.bg
д-р Хасан Адемов

„Проблем е, че не е ясно дефиниран кръгът на лицата, които подлежат на карантиниране. Бюджетните аргументи трябва да бъдат доминиращи. Важно е да се съобразят и медицинската целесъобразност, и финансовата стабилност при вземането на окончателно решение“. Това каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите му ситуацията с коронавируса създава впечатление за противоречие между медицинската и финансовата целесъобразност:

„Медицинските аргументи не бива да бъдат пренебрегвани за сметка на финансовите… В изключителен случай трябва да бъдат карантинирани тези, които биха били най-податливи на тази инфекция – хора с хронични, с тежки онкологични заболявания“.

 Адемов подчерта, че коронавирусът не в групата на особено опасните инфекции, за които се изискват крайни и драстични мерки за изолация:

„Смъртността от коронавируса е дори по-ниска от тази при популярните вирусни и грипни инфекции. Трябва да запазим хладнокръвие и да не всяваме паника и страх. Различните мнения формират такъв страх… Масовата психоза няма да свърши работа в борбата с разпространението на коронавируса“, каза той.