В Пхенян високоговорители по улиците съобщават мерките срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8238767 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Северна Корея предприема извънредни мерки - високоговорители по улиците съобщават мерките за хигиена, които трябва да се вземат за предпазване от коронавируса, а държавните медии призовават за "абсолютно подчинение" на здравните власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Севернокорейските власти бързо затвориха границите с Китай и Русия - стратегия на изолация, която според дипломати и експерти е най-добрата за защита от вируса на една страна, чиято инфраструктура на здравеопазването е пословично дефектна. Всеки пристигнал в Северна Корея подлежи на период на изолация от 30 дни. Пхенян предприе и т.нар. вътрешна "антивирусна кампания" според официалната аген;ция КЦТА, включваща мерки като проверки от врата на врата на здравословното състояние на обитателите или обиколки на камионетки с монтирани високоговорители, които напомнят необходимите санитарни мерки.

Чужденците са обект на най-драстичните ограничения, посочва АФП, тъй като от началото на месеца е наложена домашна карантина на всички чужди граждани. Дипломати също нямат право да се разхождат по улиците на столицата - ситуация, която посланикът на Русия Александър Мацегора определя като "ужасна за състоянието на духа". Посолството е лишено от дипломатическа поща и повече не може да се снабдява с медикаменти и други стоки от първа необходимост, разказва той в интервю за ТАСС, цитирано от АФП. На служителите не се позволява да излизат от комплекса в центъра на столицата, освен за да изхвърлят боклука.

"Корейски специалисти дезинфекцират нашия камион веднага щом пресече портала на мисията", разказва дипломатът. Православната църква в Пхенян, куррсовете по таекондо, басейнът или ледената пързалка са недостъпни за персонала, както и уроците по рисуване или по корейски език. В този смисъл дипломатическата работа почти е спряла, продължава дипломатът: повече никакви срещи или преговори със севернокорейки чиновници или с други посолства - контактите с местните власти са осъществяват чрез телефонни разговори или официални ноти, пускани в специална пощенска кутия.

Нито една друга страна освен Северна Корея не би могла да приложи подобни мерки, смята Мацегора. От материална гледна точка самоизолацията струва скъпо на държавата, но това е цена, която Пхенян винаги е готов да плати. За решаването на задача с държавна важност, въпреки всички сериозни материални загуби, само такава , уникална по своему страна като КНДР може, първо - да се реши на това, и второ - технически да го осъществи, обяснява посланикът, като допълва, че в известен смисъл властите са били улеснени от факта, че с редовни полети Пхенян е свързан само с Пекин и Владивосток. Понеже практически е невъзможно да се провери дали преди пътуването до КНДР чуждестранният гост е посетил Китай, още по-малко дали е общувал с някого, който може да е заразен, затова те решиха да не рискуват и направо затвориха и двете граници - и с Китай, и с Русия, допълва Мацегора.
Много важно е да се разбере, че въпросите на сигурността на държавата, идеологията и достойнството на страната (според севернокорейското понятие, разбира се), в КНДР винаги и безусловно надделяват над икономическите съображения, подчерава руският посланик, цитиран от АФП.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване

Григор Димитров запълни времето си без тенис с онлайн концерт. Той наблюдава на живо изпълненията на любимците си от "Бекстрийт Бойс". От групата зарадваха феновете си в интернет с някои от големите си хитове. Всеки от тях пееше от дома си. Най-добрият ни тенисист ги изгледа на лаптопа си. Той сподели с феновете си история в инстаграм как се

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям