И сестрите с кабинети за инжекции, превръзки, мерене на кръвно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239012 www.24chasa.bg
Шефката на здравната комисия на НС Даниела Дариткова и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев разговарят по време на дебатите. СНИМКА: ВИЛИ НИКОЛОВ

Медицински надзор ще санкционира болници, които не спазват заплатите на лекари и сестри да са 1,6 към 1

Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Тази промяна в Закона за лечебните заведения одобриха в четвъртък депутатите на първо четене.

В кабинетите си здравните работници ще могат да поставят инжекции, да обработват рани, да мерят кръвно, както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Досега те не можеха да имат свои кабинети, а трябваше да работят заедно с лекар.

Така ще бъде привлечен интересът на млади хора да практикуват като медсестри или акушерки и ще се разтоварят болниците, гласят мотивите на здравното министерство и правителството.

“В този закон единствено предложението акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти да имат право на самостоятелна практика има някакъв резон. Това ще замести и джипитата във времето, в което не приемат”, коментира от трибуната депутатът от ВМРО Калин Поповски.

В закона трябва да бъде разписано точно какви процедури могат да извършват тези лица, за да бъдем спокойни, че няма да има фалове по отношение на здравето на пациентите, предложи пък Валентина Найденова от БСП.

“В момента действа наредба номер 1 на Министерството на здравеопазването от 2018 г., където са описани дейностите, които могат да извършват акушерките и медицинските сестри самостоятелно и под ръководството на лекар. Тогава просто не е било разписано за професията лекарски специалист, но не пречи сега да бъде поправено”, обясни ѝ Румен Генов от ГЕРБ.

Депутатите одобриха и съотношението между заплатите на лекарите и сестрите да е 1,6:1. То е разписано отново в промяна в закона, която препраща към този за здравното осигуряване.

Правилата за разпределението на заплатите в болниците бяха одобрени с Националния рамков договор и според тях поне 50% от приходите на болниците ще отиват за възнаграждения, от които най-малко 80 на сто ще са за медицинския персонал.

Агенция “Медицински надзор” ще проверява болниците дали спазват правилата за формиране на заплатите. Тя ще има право и да глобява тези, които ги нарушават.

Санкции ще има и ако лечебните заведения не предоставят финансовите си отчети и друга административна информация, която контролният орган изисква. Болниците, ангажирани с проследяване на ефекта от дадена терапия пък, ще трябва да изпращат ежедневно информация до Националния съвет по цени и реимбурсиране. Иначе ще бъдат глобени от 2500 до 5000 лв.

Промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, направени отново през проекта за лечебните заведения, пък предвиждат средствата от продажба на обособени части от държавни и общински болници да могат да се ползват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за погасяване на задължения към кредиторите.

Хората без близки - в списъка на донорите, върви се и към кръстосани трансплантации 

Починалите без живи близки и роднини ще влизат в списъка на донори на органи, одобриха с промени в Закона за трансплантациите депутатите на първо четене. Условието е приживе да не са заявили изрично несъгласие.

Така според Министерството на здравеопазването ще се облекчи проблемът с липсата на достатъчно донори на органи в България.

Разрешаване на кръстосаното донорство е друга ключова промяна в закона, която трябва да реши този проблем. Това донорство ще е реципрочно - при наличие на двама реципиенти и съответно двама роднини, които желаят да им дарят орган, но са биологично несъвместими, се допуска трансплантация на нуждаещите се чрез размяна на донорите, ако те са съвместими със съответните реципиенти.

Идеята на здравното министерство е с приемането на промяната да тръгне дебат, с който да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса, преди да започне да се практикува.

Наред с кръстосаното донорство се предлага въвеждане и на трансплантацията на матка. Според водещи медицински специалисти в България има възможности за това, се посочва в мотивите към законопроекта.

С проекта се разширява и кръгът от роднини, които ще могат да дадат съгласие починал човек да стане донор.

В момента решение за донорство на органите на свой близък вземат съпруг/а, родител, дете, брат или сестра. Сега се дава възможност воля да могат да изразяват и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, “включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от 3 г. от осиновяването”. Сред тях са първи братовчеди, чичовци и лели. Изрично се пояснява обаче, че всеки следващ ред роднини могат да формират воля единствено при липса на по-близки такива.

Върнаха тавана за цените на лекарствата без рецепта

Лекарствата без рецепта да не могат да поскъпват с повече от ръста на инфлацията. Такава наредба прие правителството в четвъртък и така спря исканията някои масови лекарства да поскъпнат с до 150%.

Този таван действаше от 2013-а до началото на тази година. Бе разписан и в промени в Закона за лекарствата, но все още се чака приемането му, което направи възможно някои от фармацевтичните компании да поискат в нормативния луфт огромен скок в цените си.

Част от исканията за увеличение при някои масови медикаменти бяха между 23 и 150%, както “24 часа” писа. Приемането на наредбата по искане на здравния министър Кирил Ананиев обаче връща тавана при поскъпването на лекарствата без рецепта, докато бъдат приети и промените в закона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата