3 г. след сделката за аеропорта в Горна Оряховица - вложени над 5,4 млн. от общо 32 млн. лв. по договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239013 www.24chasa.bg

Концесионерът е планирал удължаване на пистата през тази година, за да кацат по-големи самолети

Три години след сделката, при която петото международно летище у нас - това в Горна Оряховица, бе дадено на концесия, в него все още се правят инвестиции.

При предвидени инвестиции от 32,1 млн. лв. общо, от които 22,4 млн. през първите 4 г., до 31 декември 2018 г. концесионерът е вложил 5, 4 млн. лв. За 2019-а още не е направена оценка.

Задължението на концесионера за изготвяне на генерален и подробен устройствен план за развитието на летището е изпълнено. Удължаването на пистата е предвидено от концесионера през тази година.

Основните карго съоръжения трябва да се изградят до 2025 година. Карго терминалът ще разполага с хладилно помещение за бързоразвалящи се стоки, офиси, рампа за пристигащите и заминаващите камиони и лесен достъп до перона, който да не пречи на пътническия трафик. Складът ще е на едно ниво, със зона за оперативни обслужващи и по-малка част за офиси.

Ремонтът на сградата на пътническия терминал е предвиден след 2023 г., като е разработена концепция за ново вътрешно разпределение на зоните на пътническия терминал.

Договорът за концесия е с консорциум “Гражданско летище Горна Оряховица”. В него 95% от капитала държи фирма “Кристална вода”, свързана с Румен Гайтански - Вълка. С 5% участва държавната “Летище Горна Оряховица”.

Съгласно концесионния договор инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището, като ремонтните дейности ще бъдат разделени на три етапа. Те предвиждат

изграждане на допълнителна пътека

за рулиране, карго терминал

и разпределителен център, както и на ремонтна база за самолети, логистичен център и център за подготовка на пилоти.

Предвидено е и обновяване на сградата на терминала. Една от първите задачи в генералния план е разширяване и удължаване на пистата, за да може летището да посреща и по-големи самолети.

На място обаче може да се види, че досега няма почти никакво развитие по амбициозния инвестиционен проект. Единствената работа, която местните забелязват на територията на международното летище, е почистването на растителността около пистата и съоръженията. От оперативното управление в Горна Оряховица пазят пълно мълчание относно бъдещето на аеропорта, който неизменно е в стратегическите планове за икономически просперитет на региона.

До този момент единствените входирани документи в община Горна Оряховица са за изработването на специализиран Подробен устройствен план. Той беше одобрен от общинския съвет и влезе в сила, уточни кметът Добромир Добрев. И допълни, че

от лятото на миналата година е

започнало разчистване на терена,

но на този етап все още няма внесен проект или документи за заложените в концесионния договор подобрения, които трябва да получат разрешението на главния архитект на общината. От ръководството на летището уверили местната управа, че проекти са входирани в Министерството на транспорта за одобрение на инвестициите, но модернизацията още е само на хартия въпреки добрата локация и транспортни връзки на аеропорта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване