Изпит по всичко след 7-и клас, а не само по български и математика (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239068 www.24chasa.bg
Министърът Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова представят идеите. СНИМКА: Авторът

Изпит не само по математика и български език, а интегрален - с въпроси и от природните и обществените науки, ще държат бъдещите 7-класници. Намерението на просветното министерство е промяната да влезе в сила от учебната 2022-2023 г., т.е. за сегашните четвъртокласници.

Изпитите след 7-и са вход за гимназиите. Другата замислена от МОН промяна е те да мерят повече умения, а не заучени знания, тъй като резултатите от PISA показват такъв дефицит у българските деца. “Става дума за формиране на интелигентност в резултат на натрупването на знания - че сме успели да ги направим четящи хора. По този начин те ще бъдат знаещи и можещи”, обясни министър Красимир Вълчев. Той представи вчера новите национални програми, които МОН предлага.

Не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците, аргументира се министърът.

“Имаме едно прекалено фиксиране върху изпитите след 7-и клас, тъй като те определят малко или много по-нататъшните образователни и житейски възможности на детето”, отчете той. Но въпреки че се очакват негативни реакции от страна на родителите, а за момента няма ефективен канал за комуникация с тях и преподавателите, е важно всеки ученик да придобие един хармоничен микс от знания и умения, които формират неговата компетентност, категоричен бе Вълчев.

21 национални програми за развитие на образованието през 2020 г., които за да направят по-творени и партниращи си институциите, обяви той. 4 от тях са чисто нови, предстои обществено обсъждане.

Водеща е програмата за създаване на СТЕМ центрове (за наука, математика, технологии). Предвидени са 20 млн. лв. за изграждането на комплекс от кабинети в 160 училища. Те ще дават възможности за изследователски подход, работа с новите технологии в креативните индустрии, учениците ще се подготвят за професиите на бъдещето. МОН продължава и програмата за личностното развитие с кариерни консултанти, която тръгна през 2015 г.

Нови помагала и методически ръководства за преподаването на общообразователни предмети на чужд език ще се разработят за езиковите и професионалните гимназии. Специално внимание се отделя на по-слабо изучаваните езици, като ще се финансират екипи извън издателствата, обясни министърът.

Родители

влизат в

училищния

живот

От МОН искат да се насърчи взаимодействието с родителите в училищата. За целта по новите програми ще бъдат финансирани дейности, които ще насърчат участието им в обсъждането и вземането на решения, свързани с училищния живот.

Финансирането на ремонти на класни стаи и кабинети, изграждането на повече спортни площадки и физкултурни салони, както и осигуряването на повече училищен транспорт остава водещ приоритет на МОН.

Предвижда се инвестирането в поне 50 училищни библиотеки. Заложената миналата година програма “IT бизнесът преподава” вече е активна, проведени са близо 500 семинара и над 1000 часа занятия с ученици. От министерството предвиждат разширяването на програмата към други сектори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика