Преди повече от век швейцарци са извезали сцени от Освобождението ни върху шалове

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239086 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен откриха изложбата “Швейцарската следа в българската история”.

В края на ХIХ век в Швейцария са везали шалове и текстил със сцени от българското освободително движение. Днес те са в София на уникална изложба “Швейцарската следа в българската история”, която бе открита в Националния военноисторически музей от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен.

В навечерието на 142 години от Освобождението са показани реални исторически сюжети от борбата на българите срещу османското владичество. Шаловете и текстилът са изработени в швейцарския град Гларус. В края на ХIХ век 1/3 от населението там се е прехранвало с текстилната индустрия.

“Всички събития в България са напомняли на швейцарците за тяхната собствена история, как са се борили за своята свобода 200 г. по-рано. Те са имали особена чувствителност към съдбата на българския народ”, разказа г-жа Оплатка, представител на швейцарския архив, в който десетки години се пазят произведенията.

Йотова напомни, че потушаването на Априлското въстание и самата Руско-турска война са имали голям отзвук в целия свят.

В музея вече има кърпи с подобни щампи, една от които е сцена от битката при Плевен и се оказа идентична с кърпа, пристигнала от Швейцария, но с различен цвят.