40 под наблюдение, още няма положителни проби. Въпрос на дни е вирусът да влезе и у нас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239149 www.24chasa.bg
Хората могат да вземат болничния лист от общопрактикуващия си лекар след изтичането на карантината. СНИМКА: Евгени Цветков

Областните управители правят кризисни щабове

Децата от Каварна, докарани със самолета на Борисов, вече са у дома под карантина

Спряха кораб с филипинци в Бургаския залив

Плевенските здравни инспектори поеха ферибота Никопол - Турну Мъгуреле

При нужда здравните власти са готови да предприемат мерки за дезинфекция.

Общо 40 са българските граждани са поставени под наблюдение заради коронавируса. Те са в 9 области - София, Благоевград, Хасково, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Шумен и Русе.

Само за изминалото денонощие в Националната референтна лаборатория за COVID-19 са изследвани 17 проби на лежащо болни, настанени в болници в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. Всички те са отрицателни. Няма положителни резултати и сред 19-те проби, изследвани във ВМА, съобщиха от здравното министерство.

Въпрос на дни обаче било да се открие първият случай и у нас, каза шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров пред bTV.

Той цитира данни от статия в американско специализирано издание, според които 81% от доказаните случаи в Китай са леки - тоест при тях няма нужда от хоспитализация. 14% пък са случаите, в които пациентите проявяват клинични симптоми, и едва 5% са тежко болните. Най-уязвими са медицинските работници - над 80% от заразените са такива, каза още Мангъров.

“В почти всички балкански страни вече има случаи на COVID-19, така че вносът у нас е неизбежен”, каза по-рано през деня и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От вчера е въведена и нова организация за кацащите в София от Италия на терминал 1 - те

преминават по

отделен коридор,

за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.

Областните управители формират кризисни щабове за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

В нощта срещу четвъртък във Варна кацнаха децата, за които премиерът Бойко Борисов прати правителствения самолет. 18 ученици и 4 техни преподаватели от Професионалната земеделска гимназия в Каварна бяха в Италия по проект “Еразъм+”. Групата бе придружена от полк. доц. Димо Димов, шеф на Катедрата по медицина на бедствените ситуации във ВМА. Нито един от групата не е проявил симпоми, прегледите след кацането показали добро здравословно състояние, но всички остават под карантина 14 дни. Учениците са били настанени във ферма до Милано и не се имали контакти с много хора. Личните лекари ще проследяват състоянието им.

В Благоевград пък дете е било върнато от детска градина, тъй като семейството било в Северна Италия преди 3 дни. Фактът, че не са останали у дома под карантина, лъснал при преглед на детето при очен лекар и то било спряно от градината, а РЗИ разпоредила пълна дезинфекция на детското заведение. Семейство петричани, които също са били в Италия, и завърнал се от Китай мъж също са под карантина, но досега от Благоевградска област не са изпращани проби за изследване за коронавирус, защото нямало хора със симптоматика.

На ГКПП Кулата инспектори от РЗИ дават по двойки 12-часови дежурства. На другите ГКПП-та засега няма такива. На Кулата има обособено помещение като изолатор, лекарски кабинет и легла, ако се наложи.

Стриктно се проверяват

пристигащите от Италия

международни

шофьори

Те няма как да останат под 14-дневна карантина тук, защото след няколко дни поемат на обратен курс.

Кораб с 23-ма филипинци на борда и гръцкият му капитан, който отплавал преди 5 дни от Венеция, пък бе поставен под карантина от здравните власти в Бургас, след като акостира на нефтеното пристанище “Росенец”. Танкерът е с вдигнат жълт флаг и ще остане с него до отплаването си от порта. Измерена е температурата на целия екипаж, няма хора с повишена.

Преди два дни друг кораб от Южна Корея с 25 китайци вдигна на крак здравните власти в Бургас. Всички се оказаха здрави и тъй като съдът плавал 2 месеца в открито море, не бе поставен под карантина. Въпреки това фирмата корабособственик сама си я наложи като предпазна мярка.

Във Варна близо 150 души, пристигнали с полет от Бергамо във вторник, са под домашно наблюдение. Инфекциозната болница има на разположение 52 легла за евентуална хоспитализация на пациенти с вируса. Друг вариант за лечение във Варна е онкоболницата, където има нужната респираторна апаратура.

16 са в болница с грипоподобни симптоми, 8 от резултатите са отрицателни, днес се чакат останалите осем.

Здравни инспектори

дават 24-часови

дежурства

на всички гранични пунктове в областта, препоръчва се да се ограничат масовите събирания на закрито, но да не се всява излишна паника. Отново се напомня за личната хигиена като най-добрата превенция.

Плевенската здравна инспекция поеме контрола над фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле. По 2-ма специалисти от инспекцията ще дежурят от събота според графика на пристигащите съдове с дистанционни термометри за проверка на пътниците. Алгоритъм за поведение при хора, пристигащи от Китай, е раздаден на всички лечебни заведения и на личните лекари в областта, увери той.

В болниците в област Плевен за първична изолация са подготвени 70-100 легла. Засега под доброволна карантина са около 40 души, сред тях ученици от Кнежа, завърнали се от Италия. В Плевен няма случай на съмнения за болен.

 

Засега само пристигнали от Китай и Италия с право на болнични за карантината

Джипитата ще дават болнични на всички граждани, на които РЗИ са препоръчали карантина в домашни условия. Това обаче засега се отнася само за хората, които идват от континентален Китай и Италия и са попълнили анкетна карта при влизането си у нас, съобщиха от здравното министерство. В анкетата ще се прави оценка на риска от зараза.

РЗИ ще дават информация за хората, подлежащи на карантина, на личните лекари. При издаден болничен хората трябва до 2 дни да уведомят шефа си. А самия лист могат да си вземат, след като изтече карантината. Всички потенциално заразени не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (температура, кашлица, затруднено дишане, треска) трябва да се свържат по телефона с джипито, а ако нямат - с РЗИ, откъдето ще получат указания.

При епидемия на коронавирус парите за болнични на поставените под карантина може да стопят средствата в Националния осигурителен институт, предупреди вчера премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

“Ако нараснат на 50, 100, 200 хил., които си седят вкъщи, и да им се поемат болничните листове от държавата, НОИ ще се справи, но ще струва много пари”, каза той. Дори в САЩ смятат, че няма да се справят с $ 2,5 млрд. “Когато взимаме някакви решения, да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства”, добави Борисов. Той напомни, че работодателите трябва да плащат първите 3 дни от болничните при карантина, а останалите 11- НОИ.

За тази година във фонд “Общо заболяване и майчинство” има 1,29 млрд. лв. НОИ всеки ден следи разходите и прави оценка на риска от недостиг на финансов ресурс за изплащане на обезщетения. Ако парите свършат, правителството може да отпусне още или шефът на НОИ да предлажи на Надзорния съвет да се направят компенсирани промени в бюджета.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата