Апостолическият нунций у нас дари на патриарх Неофит мощи, пренесени от Кирил и Методий

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239176 www.24chasa.bg
Патриарх Неофит СНИМКА: Архив

В сградата на Софийската митрополия апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари дари на патриарх Неофит - от името на папа Франциск, Свети мощи на Св. Климент папа Римски и на Св. мъченик Потит. Предаването на мощите е своеобразно продължение на апостолическото посещение на папа Франциск в България през май 2019 година, като то се състоя на среща, преминала в сърдечна атмосфера между двете делегации на Католическата църква в България и на българския патриарх. Това съобщиха от Католическата църква у нас, цитирани от БТА.

От католическа страна, освен посланика на папата, са присъствали Негово Високопреосвещенство монсеньор Христо Пройков - председател на Междуобредната епископска конференция на Католическата църква в България, монсеньор Страхил Каваленов - генерален викарий на Никополската епархия, монсеньор Стефан Манолов - генерален викарий на Софийско-пловдивската епархия, отец Ярослав Бабик - енорийски свещеник на конкатедралния храм "Св. Йосиф" в София, свещеници и миряни, част от организаторите по посещението на папата.
С тържествен камбанен звън са били посрещнати Светите мощи. След като е получил дара на папата, патриарх Неофит е изразил духовната си радост "да посрещне дарените от Негово светейшество папа Франциск мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици - Св. Климент папа Римски и Св. Потит мъченик, което той прави като братски жест към Българската православна църква след неговото посещение през май 2019 г. в България".
"Голяма благодат е за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните Свети ученици, да получим и частица от Светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народ", е заявил патриарх Неофит. Той е допълнил, че "пред тази свята памет, съчетана с празненствата, посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм "Сан Клементе" в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ".
Апостолическият нунций, след като е предал Светите мощи, е казал: "Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат, заедно с тези на Свети Потит, по тези земи, в които живяха двамата Свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на Светите братя Кирил и Методий". Монсеньор Пекорари е припомнил посещението на папата в България през май миналата година, цитирайки думите на Светия Отец, имайки предвид това което обединява Българската православна църква и Римската църква, въпреки непълното общение и различието в традицията. Според него, "ценният дар на мощите е знак на желанието на папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип