Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине и през България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239798 www.24chasa.bg

"Хубавото в историята около този коронавирус е, че светът се обедини срещу нещо. Хубавото е, че в България в момента има безпрецедентна подготовка и възможности минимални последствия да има от него", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория.

Според него коронавирусът със сигурност ще мине през България. По негово мнение се дава предостатъчно информация, но призова хората да не мислят, че става нещо страшно.

Проф. Кременски припомни, че благодарение на генетичните изследвания за безпрецедентен срок от по-малко от две седмици беше идентифицирано, че става дума за нов вариант на вирус. Вместо за два дена да се види има ли зараза, това става за 2 часа. Това може да стане за два часа и в България.

"Той прилича на много други вируси с много по-тежки последствия. Полезното от това е, че денонощно се работи за нови лекарства и за ваксини. Вече над 90 известни лекарства се изпробват и за голяма част от тях има полза да се намалят последствията от заразата с коронавирус. Няма да бъда изненадан, ако в близките 3-4 месеца се появи ваксина и до тогава най-вероятно няма да го има тоя вирус. Догодина ще се появи друг вирус. Това просто са естествени неща, които се случват", каза проф. Иво Кременски:

Той обясни, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. Мобилизацията е безпрецедентна, добави професорът. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоесто за по-голяма група.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал