Ангелкова: Не бива паниката около коронавируса да се превръща в психоза

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239851 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова КАДЪР: БНТ

Независимо от фалита на "Томас Кук" продължаваме устойчивото развитие в туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. 

"За коронавируса се създаде национален щаб. Не бива тази паника да се превръща в психоза, мерки се взимат. От Министерството на туризма са в непрекъснат контакт с Националния щаб и е създадена извънредна работна група, която непрекъснато парви срещи с туротераторите. Туроператорите се притесняват, че ще настъпят масови откази от пътувания. Здравето е на първо място, всички указания, които държавата е дала трябва да се спазват. Смятам, че ситуацията ще се нормализира, целият свят се е фокусирал, взимат се мерки. Има съвет да не се пътува в Северна Италия. Дали сме указания на нашия сайт как да защитят своите права при отменена почивка през туроператор", каза Ангелкова. 

По думите на Ангелкова вече има туроператори, които в индивидуалните договори с потребителите казват как може всеки да отмени своето пътуване. Някой пререзервират пътуванията, други възстановяват средства, където са длъжни да го направят. Това е по индивидуална преценка за районите, където няма форсмажорни обстоятелства.

Миналата година също сме имали редица изпитания, но въпреки тях годината е приключила изключително положително за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са дошли в България, уточни Ангелкова.

"Само за миналата година над 245 хил. българи са посетили Италия и около 150 хил. италианци България. За тази година около 15 500 българи са планирали почивка в Италия, Испания и Франция до юни месец. В зимния период около 20 000 италианци посещават България", каза тя.

"Не е критично по отношения на записванията. Тук стои въпроса за нагласите за бъдещи пътувания. Към момента нямаме реално отражение по отношение на резервациите, но това не означава, че след седмица няма да имаме. Имаме горещ телефон на нашия сайт в страницата "С лице към бизнеса", добави Ангелкова. 

"На този етап няма риск от фалит на туроператорски фирми. Не ми се иска да спекулирам с това. Наистина се създава доста сериозна паника, не искам да се превръща в психоза. Ситуацията другата седмица може да бъде различна. Искам да благодаря на всички туроператори, които влизат в положение и се надявам максимално бързо да намерим решение. Нашата държава прави максималното", добави тя. 

"Имаме 11,2 ръст от декември до януари на чуждестранни туристи, които са посетили нашата страна. От наши конкуренти като Франция и Германия имаме ръст.  Нашите записвания ранни показват, че можем да имаме ръст между 2-4% в летния туризъм. Заявените полети за летища Варна и Бургас са повече. Към момента и от Великобритания очакваме над 14-15% ръст. В момента се движим в положителни рамки. Надявам се да запазим това, въпреки сложната ситуация около коронавируса", каза Ангелкова. 

"Искам да благодаря на премиера и колегите. Най-накрая статута на националните курорти намери своето място. Хората вече съзнават, че за да можем да привличаме туристи на нас ни трябва качество. 2019 изтекоха договорите на 19 плажа, сега ще изтекат още толкова, май месец ще мога да дам повече информация колко са договорите. Много завишихме глобите за отделните нарушения, непрекъснато упражняваме контрол. Приехме методика, където 40% от тежестта за избор на концесионер зависи от цените, които предлагат чадъри и шезлонги. Винаги когато има нарушение се налага глоба. Всички проверки ще продължават, в зависимост от контролните органи", каза Ангелкова. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха