Експерти: Приносът на туризма в БВП на Китай ще спадне с 1-1,5% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239999 www.24chasa.bg

Приносът на туристическия сектор за БВП на Китай може да спадне с 1 до 1,5 процентни пункта през 2020 г., заради продължаващата епидемия от новия коронавирус и практически прекратените пътувания в страната. Особено уязвими са югозападните провинции като Юннан, Гуанси и Съчуан и там щетите ще са най-големи, според експерти, съобщава "Радио Китай". 

Като една от най-интензивно развиващите се индустрии, през 2018 г. туризмът е допринесъл с над 11 процента за общия БВП на Китай, според Министерството на туризма и културата.

Сун Дин, научен сътрудник в Института за китайско развитие в Шънджън, смята, че за 2020 г. туризмът ще отнеме 1 до 1,5 процентни пункта от ръста на БВП. „Югозападните провинции като Съчуан и Юннан са популярни туристически дестинации, но с недотам добре развита индустриална инфраструктура. През последните години те се стремят да развиват сектора и техните икономики разчитат на него в много по-голяма степен от средното за страната", обяснява той.

Приходите на Съчуан от туризъм по време на Пролетния празник през 2019 г. са били 58 милиарда юана (8,27 милиарда долара), което представлява ръст от 30% на годишна база. Тези на провинция Юннан пък се наредиха на четвърто място в страната – над 42,1 милиарда юана.

„С тази скорост двете провинции можеха да спечелят много повече по време на тазгодишния Пролетен празник. Като се вземат предвид всички приготовления, които отидоха на вятъра, въздействието може да бъде фатално, особено за по-малките компании", добавя Сун Дин.

Според други експерти, има вероятност туристическият бизнес да се възстанови бързо, ако коронавирусът бъде ограничен скоро.

Джейн Сун, изпълнителен директор на водещият онлайн доставчик на туристически услуги trip.com, смята, че търсенето няма да намалее в дългосрочен план. Според фирмена статистика, поръчките за билети в платформата са нараснали с 200 процента още същия месец, в който е приключила епидемията от ТОРС през 2003 г., а по време на първомайските празници, непосредствено след нея, резервациите за полети са скочили над пет пъти на годишна база.

Сю Сяолей, маркетинг мениджър в компанията CYTS Tours Holding Co, е съгласен, че туристическият трафик се очаква да набере сила още през май, но отбеляза, че за възстановяване на международните пътувания ще е необходимо много по-дълго време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз