Експерти: Приносът на туризма в БВП на Китай ще спадне с 1-1,5% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8239999 www.24chasa.bg

Приносът на туристическия сектор за БВП на Китай може да спадне с 1 до 1,5 процентни пункта през 2020 г., заради продължаващата епидемия от новия коронавирус и практически прекратените пътувания в страната. Особено уязвими са югозападните провинции като Юннан, Гуанси и Съчуан и там щетите ще са най-големи, според експерти, съобщава "Радио Китай". 

Като една от най-интензивно развиващите се индустрии, през 2018 г. туризмът е допринесъл с над 11 процента за общия БВП на Китай, според Министерството на туризма и културата.

Сун Дин, научен сътрудник в Института за китайско развитие в Шънджън, смята, че за 2020 г. туризмът ще отнеме 1 до 1,5 процентни пункта от ръста на БВП. „Югозападните провинции като Съчуан и Юннан са популярни туристически дестинации, но с недотам добре развита индустриална инфраструктура. През последните години те се стремят да развиват сектора и техните икономики разчитат на него в много по-голяма степен от средното за страната", обяснява той.

Приходите на Съчуан от туризъм по време на Пролетния празник през 2019 г. са били 58 милиарда юана (8,27 милиарда долара), което представлява ръст от 30% на годишна база. Тези на провинция Юннан пък се наредиха на четвърто място в страната – над 42,1 милиарда юана.

„С тази скорост двете провинции можеха да спечелят много повече по време на тазгодишния Пролетен празник. Като се вземат предвид всички приготовления, които отидоха на вятъра, въздействието може да бъде фатално, особено за по-малките компании", добавя Сун Дин.

Според други експерти, има вероятност туристическият бизнес да се възстанови бързо, ако коронавирусът бъде ограничен скоро.

Джейн Сун, изпълнителен директор на водещият онлайн доставчик на туристически услуги trip.com, смята, че търсенето няма да намалее в дългосрочен план. Според фирмена статистика, поръчките за билети в платформата са нараснали с 200 процента още същия месец, в който е приключила епидемията от ТОРС през 2003 г., а по време на първомайските празници, непосредствено след нея, резервациите за полети са скочили над пет пъти на годишна база.

Сю Сяолей, маркетинг мениджър в компанията CYTS Tours Holding Co, е съгласен, че туристическият трафик се очаква да набере сила още през май, но отбеляза, че за възстановяване на международните пътувания ще е необходимо много по-дълго време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си