Предприятия очакват подкрепа от Китай за справяне с последиците от епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8240011 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

След серията мерки, обявени от китайското правителство в подкрепа на микро и малките предприятия да се справят с негативното влияние на епидемията от новия коронавирус, също толкова важно е да се гарантира, че политиките ще бъдат насочени към засегнатите бизнеси, посочват анализатори, съобщава "Радио Китай".

„Инструментите за приобщаваща парична политика ще бъдат използвани в подкрепа за възстановяването на микро, малките и средни предприятия в съответствие с пазарните принципи и правила", казва Лиу Гуоцян, подуправител на Китайската народна банка на пресконференция този четвъртък. На нея бе съобщено, бе финансовата институция ще отпусне 500 милиарда юана (71,3 милиарда долара) на търговските банки за заеми за малкия и среден бизнес, с над 300 милиарда юана повече от обявеното по-рано през месеца.

От 1 март до края на май отделни предприятия и дребни данъкоплатци в централната китайска провинция Хубей, която е епицентър на смъртоносната епидемия, ще бъдат освободени от плащането на ДДС, докато данъчната ставка за същия бизнес в други провинции ще бъде намалена от 3 процента на 1 процент, според Тан Джун, заместник-директор на Държавната администрация за регулиране на пазара.

Намаляването на оперативните разходи и генерирането на приходи възможно по-скоро в момента е ключ за оцеляване на малкия бизнес. Проучване на Националната институция за финанси и развитие показа, че според 85 процента от по-малките фирми паричният им поток може да продължи само още три месеца.

Уан Дзинхуо, бизнесмен и собственик на фабрика за майчински продукти в Иу, провинция Джъдзян, посочва, че само 20 процента от служителите му са се върнали на работа досега, и изчислява, че загубите за февруари могат да достигнат 5 милиона юана. „Вероятно ще отнеме известно време на местните власти да излязат с конкретни политики в подкрепа на бизнесите като нашия, така че сега всичко, което можем да направим, е да се спасяваме сами", казва той.

Тъй като повечето продукти на фирмата са за износ, Уан казва, че е обсъждал с чуждестранни клиенти трудностите. „Част от клиентите ми дори са готови да платят някои депозити предварително", добавя той.

Собственик на фризьорски салон в Пекин, пожелал да остане анонимен, обяснява, че е отворил преди седмица, но има много малко клиенти. „Наемът, заплатите на персонала, разходите за електричество и други сметки възлизат на 2000 юана дневно и са непосилни в тази ситуация", казва той.

Микро, малките и средни предприятия играят основна роля в икономическото развитие на Китай. Към края на 2018 г. е имало 18,07 милиона такива фирми, които са 99,8 процента от всички юридически лица, сочи доклад на Националното статистическо бюро. В тях са били заети около 233 милиона души или 79,4 процента от трудовата сила в страната.

Възстановяването на работата на тези фирми към момента се извършва постепенно, достигайки над 30 процента, заяви в четвъртък заместник-министърът на индустрията и информационните технологии Джан Къдзиен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата