Предприятия очакват подкрепа от Китай за справяне с последиците от епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8240011 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

След серията мерки, обявени от китайското правителство в подкрепа на микро и малките предприятия да се справят с негативното влияние на епидемията от новия коронавирус, също толкова важно е да се гарантира, че политиките ще бъдат насочени към засегнатите бизнеси, посочват анализатори, съобщава "Радио Китай".

„Инструментите за приобщаваща парична политика ще бъдат използвани в подкрепа за възстановяването на микро, малките и средни предприятия в съответствие с пазарните принципи и правила", казва Лиу Гуоцян, подуправител на Китайската народна банка на пресконференция този четвъртък. На нея бе съобщено, бе финансовата институция ще отпусне 500 милиарда юана (71,3 милиарда долара) на търговските банки за заеми за малкия и среден бизнес, с над 300 милиарда юана повече от обявеното по-рано през месеца.

От 1 март до края на май отделни предприятия и дребни данъкоплатци в централната китайска провинция Хубей, която е епицентър на смъртоносната епидемия, ще бъдат освободени от плащането на ДДС, докато данъчната ставка за същия бизнес в други провинции ще бъде намалена от 3 процента на 1 процент, според Тан Джун, заместник-директор на Държавната администрация за регулиране на пазара.

Намаляването на оперативните разходи и генерирането на приходи възможно по-скоро в момента е ключ за оцеляване на малкия бизнес. Проучване на Националната институция за финанси и развитие показа, че според 85 процента от по-малките фирми паричният им поток може да продължи само още три месеца.

Уан Дзинхуо, бизнесмен и собственик на фабрика за майчински продукти в Иу, провинция Джъдзян, посочва, че само 20 процента от служителите му са се върнали на работа досега, и изчислява, че загубите за февруари могат да достигнат 5 милиона юана. „Вероятно ще отнеме известно време на местните власти да излязат с конкретни политики в подкрепа на бизнесите като нашия, така че сега всичко, което можем да направим, е да се спасяваме сами", казва той.

Тъй като повечето продукти на фирмата са за износ, Уан казва, че е обсъждал с чуждестранни клиенти трудностите. „Част от клиентите ми дори са готови да платят някои депозити предварително", добавя той.

Собственик на фризьорски салон в Пекин, пожелал да остане анонимен, обяснява, че е отворил преди седмица, но има много малко клиенти. „Наемът, заплатите на персонала, разходите за електричество и други сметки възлизат на 2000 юана дневно и са непосилни в тази ситуация", казва той.

Микро, малките и средни предприятия играят основна роля в икономическото развитие на Китай. Към края на 2018 г. е имало 18,07 милиона такива фирми, които са 99,8 процента от всички юридически лица, сочи доклад на Националното статистическо бюро. В тях са били заети около 233 милиона души или 79,4 процента от трудовата сила в страната.

Възстановяването на работата на тези фирми към момента се извършва постепенно, достигайки над 30 процента, заяви в четвъртък заместник-министърът на индустрията и информационните технологии Джан Къдзиен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика