Китайски експерти: Спад в търсенето на суров петрол с 15-20% за февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8240022 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Вносът на суров петрол в Китай през февруари ще намалее с 6 до 8 милиона тона, заради големите колебания във вътрешното търсене след избухването на епидецията от новия коронавирус, смята Уан Ли'нин, зам.-директор на Отдела за анализи на петролния пазар в Института за икономически и тегнологични изследвания към Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Това, по думите му представлява между 15 и 20% спад в сравнение с февруари 2019 г., а връщането към предишните нива е възможно през април или май при условие, че епидемията бъде поставена под контрол, съобщава "Радио Китай".

Общото търсене на суров петрол в Китай за февруари е почти в точката на застой и очакванията са то да спадне с 10,7 милиона това или 20% на годишна база, според Уан Ли'нин. Подобен спад има огромен ефект върху световното произвоство, тъй като Китай е най-големият вносител.

През 2019 г. около 72,5% от общото потребление в страната е задоволявано от внос, обяснява Дун Сиучън, професор в Университета за бизнес и икономика. Той също е на мнение, че търсенето може да се възстанови през април или май, ако епидемията бъде овладяна през март.

Това може да покачи цените на суровия петрол на световните пазари до 57-64 долара за барел, според Лиу Чаоцюен, зам.-директор на Института за икономически и тегнологични изследвания към Китайската национална петролна корпорация.

Ще е трудно обаче някои загуби за бъдат компенсирани, смята Уан Ли'нин. Печалбите на рафинериите ще намалеят, тъй като сравнително високите запаси ще доведат до спад на цените. Според експерта, нивата на утилизация на рафинериите на Китайската национална петролна корпорация и „Синопек" са по-ниски с около 15% в сравнение с преди традиционната Нова година, а тези на независимите рафинерии в провинция Шандун са спаднали с 28%. Търсенето на петролни продукти, включително бензин, дизел и реактивно ториво, които представляват около 18% от дневното търсене в Китай, се очаква да спадне с 2,4 милиона барела на ден през февруари. Потреблението на бензин е възможно да намалее с цели 50% през февруари, добавя Уан Ли'нин.