Траурна процесия на 1 март за началника на отбраната ген. Боцев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243676 www.24chasa.bg
Ген. Боцев ни напусна на 27 март. СНИМКА: Николай Литов

С траурна процесия на 1 март ще бъде почетена паметта на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина след тежко боледуване. Тя ще тръгне в 10 ч от Министерството на отбраната, а поклонението е от 11 ч в Централния военен клуб. Генералът ще бъде погребан на 2 март в родния му Гоце Делчев.

Националният флаг във всички военни формирования вчера бе спуснат наполовина. Извънредното заседание на Министерския съвет започна с минута мълчание. “Бог да го прости. Бори се с тази гадост, ама истински се бори. На самолетоносача го заведохме да се почувства в своите среди и да преодолее болестта, но тя излезе по-коварна”, каза емоционално премиерът Бойко Борисов.

Началникът на отбраната си отиде на 60 г. в четвъртък вечерта и до последно служи на армията, като въпреки болестта не напусна поста си. Пръв за кончината му съобщи депутатът от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана доц. Милен Михов. “Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер”, написа той във фейсбук.

“Беше мъж на честта и боец. Днес Българската армия изгуби един пример за подражание. За мен, като министър, този човек беше верен съратник в делото ми да възвърна славата на Българската армия”, сбогува се министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

И патриах Неофит отправи съболезнованията си: “Думите “Обичайте Родината” и “Бъдете достойни наследници на достойни деди” бяха често изричани от ген. Боцев, който бе истински родолюбец и патриот.”

Целият професионален път на Андрей Боцев преминава в Сухопътните войски. Командвал е взвод, рота, батальон, полк и бронетанкова бригада. От 2014 г. е командир на Сухопътни войски, а през 2017 г. бе назначен за началник на отбраната от президента Румен Радев.

“Ген. Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности”, заяви президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев. В писмото до опечалените той посочва, че Боцев винаги е отстоявал твърдо своите принципи и каузи. “За мен беше чест да познавам и да работя с него”, казва още върховният главнокомандващ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска