37 университета ще приемат само с оценката от матурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243683 www.24chasa.bg
Всяка година стотици кандидат-студенти полагат изпити за прием в Софийския университет. СНИМКА: Николай Литов

Зрелостниците могат да кандидатстват без приемни изпити в над 20 специалности

Софийският, Пловдивският и Великотърновският университет са сред 37-те вуза, които ще приемат студенти с матури през предстоящата учебна година.

В по-големите за страната университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Сред тях са психология, социология и политология в Софийския университет. Най-големият ни вуз признава 14 матури, които заменят оценката от конкурсните изпити. Това съобщиха от просветното министерство вчера.

С външно оценяване по български ще се кандидатства и в Русенския, Тракийския в Стара Загора, Шуменския и Югозападния в Благоевград. В Стопанската академия в Свищов пък зрелостниците могат да бъдат приемани с оценките от всички държавни изпити за всички специалности на академията.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език, по математика и по физика в повечето от своите специалности, с изключение на профили като “Индустриален дизайн”, “Електрообзавеждане на кораба”, “Корабни машини и механизми” и “Корабоводене” в ТУ - Варна.

В 14 от всички 51 университета у нас няма да може да се кандидатства с оценка от матурите. Кандидат-медици, актьори, музиканти и художници трябва да положат специфични за специалността изпити. Пример за това са всички специалности в НАТФИЗ, НХА и НМА. За да учат за лекари, зъболекари и фармацевти в София, Варна, Плевен и Пловдив, зрелостниците трябва да минат задължителни кандидатстудентски изпити по биология и химия.

За прием не се използват оценките от държавните изпити и за Академията на МВР, Военната академия “Георги Стойков Раковски”, Американския университет в Благоевград и Нов български университет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип