37 университета ще приемат само с оценката от матурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243683 www.24chasa.bg
Всяка година стотици кандидат-студенти полагат изпити за прием в Софийския университет. СНИМКА: Николай Литов

Зрелостниците могат да кандидатстват без приемни изпити в над 20 специалности

Софийският, Пловдивският и Великотърновският университет са сред 37-те вуза, които ще приемат студенти с матури през предстоящата учебна година.

В по-големите за страната университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Сред тях са психология, социология и политология в Софийския университет. Най-големият ни вуз признава 14 матури, които заменят оценката от конкурсните изпити. Това съобщиха от просветното министерство вчера.

С външно оценяване по български ще се кандидатства и в Русенския, Тракийския в Стара Загора, Шуменския и Югозападния в Благоевград. В Стопанската академия в Свищов пък зрелостниците могат да бъдат приемани с оценките от всички държавни изпити за всички специалности на академията.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език, по математика и по физика в повечето от своите специалности, с изключение на профили като “Индустриален дизайн”, “Електрообзавеждане на кораба”, “Корабни машини и механизми” и “Корабоводене” в ТУ - Варна.

В 14 от всички 51 университета у нас няма да може да се кандидатства с оценка от матурите. Кандидат-медици, актьори, музиканти и художници трябва да положат специфични за специалността изпити. Пример за това са всички специалности в НАТФИЗ, НХА и НМА. За да учат за лекари, зъболекари и фармацевти в София, Варна, Плевен и Пловдив, зрелостниците трябва да минат задължителни кандидатстудентски изпити по биология и химия.

За прием не се използват оценките от държавните изпити и за Академията на МВР, Военната академия “Георги Стойков Раковски”, Американския университет в Благоевград и Нов български университет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни