Завещание на седмицата: Коронясване

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243992 www.24chasa.bg

Паниката заради новия вирус е повече от ненужна

Популярната фраза “да грабнеш короната”, наситена доскоро с позитивизъм и здравословна амбиция, придобива съвсем нов и негативен смисъл напоследък. Причината - новият вирус, който шета по света и сее паника.

Само че такава е повече от ненужна. Малка статистика в подкрепа на това твърдение - смъртността при заболяване от “Ковид-19” е около 3%. Тоест 97% от хората, които са спипали вируса, оздравяват. А за тези, които са на възраст до 50 г. и нямат хронични заболявания или други здравословни проблеми, вероятността да умрат при разболяване е 0,0014%.

Да, вярно, че за новия вирус няма все още ваксина, но вероятно такава скоро ще бъде създадена. А със затопляне на времето той сам ще си отиде и вероятността за настъпване на общ мор заради него е малко вероятна.

Ето защо е ненужно презапасяването с храни и всякакви лекарства. Не се готвим за война, че продоволствието да спре, казано на езика на войската. И дори да има карантина, никой никого няма да арестува и да го застави насила да си стои вкъщи.

И дори да има корона в името си, става дума за вирус и предпазните мерки срещу него са същите, както за грип. А от последния годишно в България се разболяват към 300 000 души, а вследствие на усложнения умират 5000-6000 души. А щом се обяви грипна епидемия, се затварят училища, има ограничения за масови мероприятия и т.н. И това не впечатлява никого, няма паника, животът не спира в очакване на края на света.

Разбира се, опасността от коронавируса не бива да се подценява или да не му се обръща внимание. И тук главна рола имат държавата и подготовката на мерки. Сред тях са бързо идентифициране на заболели и намаляване на разпространението - лечение, изолация, карантина, масова обяснителна кампания, добро снабдяване със стоки, за да няма дефицит, възможности за работа от вкъщи и конференции вместо срещи на живо.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)