Индексът на потребителските цени в Китай се покачва до 6% през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8244443 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) вероятно ще се покачи през февруари и може да достигне 6 процента, основно заради епидемията от новия коронавирус, смятат китайски анализатори, като в същото време акцентират, че това не означава задължително инфлация.

През януари този индекс нарасна до 5,4 процента на годишна база, което бе най-високото му ниво за последните повече от осем години, предава "Радио Китай".

„Епидемията доведе до покачване на цените. Заради недостига на работна ръка в някои райони нараснаха и разходите за транспорт. Така например, цените за доставки се удвоиха, а заплащането на хората, които работят в този сектор, нарасна между 5 до 7 пъти", обясни на пресконференция миналата сряда Уан Бин, зам.-директор на Отдела за пазарни операции и съдействие на потреблението към Министерството на търговията.

Цун И, професорът от Тиендзинския университет по финанси и икономика, прогнозира, че през февруари индексът на потребителските цени ще надвиши януарската си стойност от 5,4 процента и може да достигне дори 6 процента, тъй като цените на хранителните продукти ще останат високи. Според него обаче тази ситуация е извънредна. „Цените на храните ще се върнат към нормалните си нива след като фабриките възстановят производството и логистиката започне да функционира на пълни обороти", смята той.

По думите на Уан Бин няма нужда от притеснения за недостига на определени продукти през останалата част на годината, тъй като производството на зърно в Китай през 2019 г. е било рекордно високо – 664 милиона това. Производството на месо, яйца, плодове и зеленчуци също нараства стабилно. Секторът на свиневъдството, който понесе огромни щети през миналата година заради свинския грип, също се възстановява, добавия експертът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г