Мутафчийски: Експертите недоумяват паниката, коронавирусът не е по-опасен от грип Б

https://www.24chasa.bg/novini/article/8244538 www.24chasa.bg
Венцислав Мутафчийски КАДЪР: Би Ти Ви

Свръхинформирани, съответно свръхпаникьосани. Всички експерти недоумяват тази паника, която се развива в страните. Тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции. Тя не е по-опасна от грип Бказа пред Би Ти Ви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски  COVID-19.

При всяка вирусна инфекция, която е опасна за здравето, би трябвало лекарските екипи да бъдат добре защитени. Един от големите проблеми, който се обсъжда в света, е преизтощаването на медицинските ресурси. Всички здравни системи трябва да обърнат внимание на това, медицинските екипи да са защитени. Щаба разполага с информация какви мерки се приемат от останалите страни по света, каза Мутафчийски.

Смъртността за хора над 80 години е 14%. 3,6% е смъртността при хората между 70-80 години. Оттам смъртността във всички останали групи корелира с тази на грип Б. Това, което се говореше досега от експерти, че трябва да има по-голяма предпазливост за групи, които са със съпътстващи заболявания, е достоверно, допълни още той.

Усилията за ваксина са насочени в много държави. И в Япония се работи, и в САЩ, и в Русия. Излезе съобщение, че може би след 90 дни се очаква първата надеждна ваксина, но за да се пусне една ваксина, експертите трябва да са сигурни, че тя е напълно безопасна, каза Мутафчийски.

Нашето твърдение на щаба е, че ние нямаме доказан случай на коронавирус в България. Всъщност не сме попаднали на правилния пациент. Тази сутрин пробите са отрицателни. Разкриват се две нови лаборатории - във Варна и Стара Загора, които ще функционират от другата седмица. Ако утре имаме случай на коронавирус, трябва първо да се издирят всички контактни лица, допълни Мутафчийски. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата