Мутафчийски: Експертите недоумяват паниката, коронавирусът не е по-опасен от грип Б

https://www.24chasa.bg/novini/article/8244538 www.24chasa.bg
Венцислав Мутафчийски КАДЪР: Би Ти Ви

Свръхинформирани, съответно свръхпаникьосани. Всички експерти недоумяват тази паника, която се развива в страните. Тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции. Тя не е по-опасна от грип Бказа пред Би Ти Ви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски  COVID-19.

При всяка вирусна инфекция, която е опасна за здравето, би трябвало лекарските екипи да бъдат добре защитени. Един от големите проблеми, който се обсъжда в света, е преизтощаването на медицинските ресурси. Всички здравни системи трябва да обърнат внимание на това, медицинските екипи да са защитени. Щаба разполага с информация какви мерки се приемат от останалите страни по света, каза Мутафчийски.

Смъртността за хора над 80 години е 14%. 3,6% е смъртността при хората между 70-80 години. Оттам смъртността във всички останали групи корелира с тази на грип Б. Това, което се говореше досега от експерти, че трябва да има по-голяма предпазливост за групи, които са със съпътстващи заболявания, е достоверно, допълни още той.

Усилията за ваксина са насочени в много държави. И в Япония се работи, и в САЩ, и в Русия. Излезе съобщение, че може би след 90 дни се очаква първата надеждна ваксина, но за да се пусне една ваксина, експертите трябва да са сигурни, че тя е напълно безопасна, каза Мутафчийски.

Нашето твърдение на щаба е, че ние нямаме доказан случай на коронавирус в България. Всъщност не сме попаднали на правилния пациент. Тази сутрин пробите са отрицателни. Разкриват се две нови лаборатории - във Варна и Стара Загора, които ще функционират от другата седмица. Ако утре имаме случай на коронавирус, трябва първо да се издирят всички контактни лица, допълни Мутафчийски. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика

Световните столици и големите градовете по цялото земно кълбо опустяха. За това свидетелстват снимкит от целия свят показващи празните улици, булеварди и места обикновено посещавани от хиляди туристи всекидневно, които в момента са като декор от постапокалиптичен филм. Снимки: