Мария Габриел: Предвиждат се действия в подкрепа на предприемачеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/8244862 www.24chasa.bg
Мария Габриел СНИМКА: Архив СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

Образованието, талантът и развитието на умения са в основата на модела на Европейския институт за иновации и технологии. Той поддържа създаването и развитието на регионални и местни иновационни екосистеми чрез своите общности за знания и иновации, основаващи се на тясното сътрудничество на университетите, изследователските институти и индустрията. Разчитам на подкрепа и сътрудничество от страна на държавите членки за навременното приемане и прилагане на законодателния пакет за института, за да укрепим неговата ефективност. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел на Съвета по конкурентоспобност в Брюксел, в центъра на който бяха постигането на частичен общ подход по Стратегическата иновационна програма на Европейския институт за иновации и технологии, както и международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите.

Мария Габриел информира, че са предвидени нови действия в подкрепа на развитието на предприемачески и иновационен капацитет на висшите учебни заведения и тяхната интеграция в иновационните екосистеми. Тя отбеляза, че това ще допринесе за трансформацията на университетите в посока на предприемачеството и компетенциите на бъдещето. Планират се и две нови общности на знание и иновации, първата от които ще стартира през 2022 г. и ще бъде в подкрепа на културните и творчески индустрии, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Българският еврокомисар наблегна и на силното регионално измерение на Европейския институт за иновации и технологии, базирано на Регионалната иновационна схема. Според нея е важно е тази програма да бъде добре интегрирана в стратегията и дейностите на общностите за знания и иновации.

"Международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновации също е от съществено значение за развитието на европейското научноизследователско пространство. То способства за справяне с глобалните предизвикателства пред обществото. Важно е да подготвим международното измерение на това пространство, както и преговорите за бъдещото асоцииране на трети държави по „Хоризонт Европа“. За тази предлагаме нов подход на по-добра защита на интересите на ЕС и технологичния ни суверенитет. Той изисква държавите за бъдещо асоцииране да отстояват ценностите на ЕС, да имат стабилен научен, технологичен и иновационен профил. Така ЕС ще може да си сътрудничи със силни глобални участници за изпълнение на целите за устойчиво развитие и европейския зелен пакт. Заедно с държавите членки е нужно да създадем възможно най-добрата основа за бъдещо международно сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите.", заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)