Почина преводачът на българска класика на испански език Хуан Едуардо Сунига

https://www.24chasa.bg/novini/article/8245582 www.24chasa.bg
Хуан Едуардо Сунига

На 24 февруари почина бележитият испански писател, литературен критик и преводач Хуан Едуардо Сунига, съобщи Съюзът на преводачите.

Той е автор на романи, есета, критически студии, но Сунига е известен преди всичко с майсторските си разкази за Гражданската война в Испания, обединени в цикъла "Трилогия за Гражданската война". Носител е на редица литературни награди, между които Националната награда за критика, наградата "Саламбо" и Националната литературна награда на Испания.

Наричан от своите колеги и почитатели "писател на писателите", Хуан Едуардо Сунига е и виден преводач, ценител и познавач на руската и българската литература, пише "Дневник".

Талантливият испански творец има големи заслуги за популяризирането на българската художествена литература в родината си. Още през 40-те години на миналия век в съавторство с испаниста Тодор Нейков той превежда на испански повестта "Жетварят" на Йордан Йовков и "Под игото" на Иван Вазов. На Сунига дължим и проникновени преводи на стихове на Яворов, Вапцаров, Смирненски, Гео Милев, Багряна.

През 1983 г. Хуан Едуардо Сунига е удостоен с Националната награда за превод - най-голямото отличие за преводаческо майсторство в Испания.

Испанският писател е почетен член на Съюза на преводачите в България.

Близък приятел на Димитър Димов, през 80-те години на миналия век Сунига съдейства за поставянето на негова паметна плоча в Мадрид.

По предложение на Посолството на Република България в Кралство Испания и на Съюза на преводачите в България на 27 юни 2019 г. Хуан Едуардо Сунига беше удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата