Стив Ханке иска нов календар без високосни години, а 1 януари – понеделник завинаги

https://www.24chasa.bg/novini/article/8250149 www.24chasa.bg

Това е нещо като “борд на календара”, казват икономисти

Големи световни медии съобщават за идеята, спестява по 575 долара на всеки на година

Представете си, че всеки ден на годината е в един и същи ден на седмицата завинаги. 1 януари винаги е в понеделник, 3 март - в неделя, Коледа винаги е в понеделник. И няма 29 февруари през 4 години. Рожденият ви ден винаги е в един и същ ден от седмицата.

Как да стане? Предложението за реформа на календара е на двама професори от университета “Джон Хопкинс” – Стив Ханке, който бе медийна звезда у нас през 1997 г. като “бащата на валутния борд” и напоследък отново с твърденията си за куфарче с доказателства за корупция, което донесъл преди двайсетина години, и Ричард Хенри.

Идеята е известна като Вечния календар на Ханке и Хенри. Тя е отпреди няколко години, но покрай високосната 2020 г. бе подета от големите световни медии. Ханке и Хенри нашумяха там, след като преди дни телевизиите CNN, CBS, вестник “Вашингтон пост” и други големи американски и британски медии разказаха за новия календар и поканиха Ханке и Хенри да дадат подробности.

Как работи календарът на Ханке –Хенри.

Както е известно, извънредният 29 февруари – 366-и ден във високосната година, се налага да се добавя всяка четвърта година, защото времето, за което Земята прави обиколка около слънцето, не е точно 365 дни, а четвърт ден повече.

Стив Ханке и Ричард Хенри предлагат съвсем нов календар, в който високосните години са елиминирани, а дните от всички седмици през годината са фиксирани към една и съща дата.

13-о число на месеца например никога не е в петък, така че с календара Ханке-Хенри изчезва феноменът “петък 13-и”.

За сметка на премахнатия 29 февруари в календара, на всеки 5 или 6 години се добява една седмица след 31 декември – неща като удължена коледна и новогодишна ваканция.

Пред CBS Ханке и Хенри разказаха за предимствата на календара, който предлагат – той ще помогне за много по-рационално разпределение на графика на хората, ще премахне хаоса около графика на големи световни събития, ще фиксира ученическите ваканции, ще улесни и бизнеса, ще направи всичко предстоящо много по-предвидимо, а оттам и поддаващо се на организация. Икономическия ефект от въвеждането на новия календар Ханке и Хенри изчисляват на спестени 575 долара на всеки един човек на планетата на година.

Това е нещо като “борд на календара”, пошегуваха се икономисти, имайки предвид факта, че валутният борд представлява фиксиране на курса на местната валута към чужда. (24часа)