Ердоган към Борисов: Убедихте ме, идвам в петък в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8252985 www.24chasa.bg
КАДЪР: Фейсбук/ Бойко Борисов

Започна срещата на четири очи на министър-председателя Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На нея стана ясно, че Реджеп Тайип Ердоган ще дойде в София в петък.

"Убедихте ме, идвам в петък в София", казва турският президент по време на живото предаване в профила на Борисов след срещата и преди началото на работната вечеря на двете делегации.

В последствие обаче Ердоган се отказа от срещата заради двама убити мигранти на границата между Гърция и Турция.

Българският министър-председател и турският държавен глава ще обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион. Борисов и Ердоган ще дискутират мерките в региона, които ще допринесат за установяването на сигурност и стабилност.

Разговорът се провежда в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

След срещата на четири очи между премиера Борисов и президента Ердоган, започна работната вечеря между двамата лидери и водените от тях делегации. От българска страна участват още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов, а от домакините ще присъстват също вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. След работната вечеря премиерът Борисов и президентът Ердоган ще направят съвместно изявление, което не бе предвидено в програмата на посещението. Явно още срещата на четири очи преди вечерята, която също не бе предвидена, е дала положителни резултати и Ердоган смята, че ЕС ще го чуе по-добре в присъствието на Борисов.