Адриана Стоименова от протеста на майките стана зам.-министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/8253296 www.24chasa.bg
Адриана Стоименова (крайната вдясно) бе сред основните преговарящи по новите закони за хората с увреждания с бившия социален министър Бисер Петков.

Ще отговаря за хората с увреждания, обяви

Деница Сачева

Адриана Стоименова, една от организаторките на протестите от 2018 г. на майките на деца с увреждания, е новият зам.-министър на труда и социалната политика. В понеделник тя бе назначена със заповед на премиера Бойко Борисов по предложение на министър Деница Сачева.

Адриана Стоименова е

магистър по

семейна терапия

в СУ “Климент Охридски”. Била е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет в периода от 2017 до 2019 г. До момента бе изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Адриана Стоименова има магистърска степен и от УНСС, и е специализирала застъпничество за групи в неравностойно положение в Университета на Джорджия, САЩ, интеграционното образование в Университета “Проф. Асен Златаров” - Бургас.

Тя има принос за подкрепата и засилването на многобройните кампании за обществена осведоменост, законодателни инициативи и антидискриминационни програми - най-влиятелните социални събития и кампании за хора с увреждания в България.

Тя има опит както в законотворчеството, така и над 10 години като управлаващ неправителствена организация със социална насоченост, посочи при представянето на новата заместничка социалната министърка Деница Сачева.

Стоименова първоначално бе сред организаторките на протестите на майките с палатков лагер пред Народното събрание през 2018 г. Тези протести настояваха за приемане на три нови закона - за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ. Впоследствие обаче новата зам.-министърка обяви, че голяма част от организациите, които протестират се, издържат от грантове. Заради това се скара с останалите жени от инициативата.

Назначението на Стоименова идва в момент, когато майките на деца с увреждания отново излязоха на протести.

Именно политиката за инвалидите ще е ресор на Адриана Стоименова, обяви в понеделник министър Деница Сачева. Тя

ще трябва до

началото на

2021 г. да

създаде новата

държавна

агенция за хората

с увреждания

“Приетият от парламента Закон за личната помощ се изпълнява и над 30 000 души са заявили включване в програмата за асистенти по него, а за 20 708 е установено, че отговарят на условията. Всичко, което правим в момента, е да изпълняваме този закон. А протестиращите участват в работните групи на социалното министерство и с тях можем да разговаряме там”, коментира вчера Сачева.

Стоименова

има опит и в

пряката помощ

на бедни и

болни хора,

мотивираха от правителството избора на новата зам.-министърка. Легендарният художник Тошко Тенов, с тежка епилепсия и шизофрения, останал без работа и доходи, успя да намери работен пристан благодарение на нея.

Стоименова е работила много близо и с една от легендите на неправителствените организации на хората с увреждания- Елисавета Петрова. Помагала е и на Милка Петрова, бивша спортна легенда на България, седнала в инвалидна количка и бореща се с рак. Тя подкрепяше и бившия олимпиец по лека атлетика Людмил Велчев, определен за бойкотираните Летни олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис, преживял ужасна катастрофа и борещ се с множество декубитални рани от престоя в инвалидната си количка. Новата зам.-министърка е сред хората, които успяха да намерят жилище на бившия спортист, тя го снабдяваше и с медикаменти, намираше контакти за тежките консултации, организираше кампании за закупуване на инвалидните колички, устройства и животоподдържащи лечения. Бе до него, когато намери свещеник, който го изповяда преди да почине.

Стоименов бе лидер на протестите от 2004 до 2018 г. Тогава организации на хората с увреждания поискаха отмяна на дискриминационни актове, касаещи живота на хората със специфични възможности у нас. (24часа)

Деница Сачева:

Искането на оставки отлага решаването

на проблемите на инвалидите

“Непрекъснатите протести и искания за оставки по-скоро блокират цялостното решаване на проблемите на хората с увреждания.” Това обяви в понеделник социалната министърка Деница Сачева при представянето на новата си заместничка Адриана Стоименова. Повод за думите на министърката е новият безсрочен протест на майките на деца с увреждания, които поискаха и оставката ѝ.

“Законът за личната помощ в момента се изпълнява. Над 30 000 са случаите на заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. Действащите трудови договори са 21 970 за оказване на необходимата асистентска подкрепа. Законът е приет от Народното събрание и в този смисъл няма как да бъде отменен еднолично от един министър", заяви още Деница Сачева. Тя припомни, че в закона ясно е записано, че министърът на труда упражнява контрол на закона, а в преходните и заключителните разпоредби е записано, че в срок до 30 юни министърът трябва да внесе в НС оценка на въздействието на закона, да представи анализ за механизма на личната помощ и доклад с предложения за усъвършенстване на законодателството в областта на личната помощ.

“Всичко, което правя в момента, е да изпълнявам закона. И протестиращите, искайки да продължи действието на закона, протестират срещу това, че го спазвам”, заяви министърката. По думите на министъра и Вера Иванова, и Нели Димитрова, които протестират безсрочно, са в работните групи, които касаят подзаконовите наредби, и е по-добре диалогът с тях да се случва именно на тези места. Двете протестиращи майки са били част и от работните групи по Закона за социалните услуги, срещу който също протестират, отбеляза още тя.

“Надявам се противопоставянето на двата закона да намери своя край, защото политиките за хората с увреждания имат нужда от цялостно решение”, заяви още министър Деница Сачева. И помоли протестиращите да преосмислят ефекта от своите политически пърформанси.

“В Закона за хората с увреждания е заложено от 1 януари 2021 година да бъде създадена Държавна агенция за хората с увреждания”, припомни министър Сачева. В момента се работи по концепция за държавната агенция, както и по проект на нейния устройствен правилник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане