Възрастта за прием в армията до 40 г. за всички военни мина на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/8259518 www.24chasa.bg
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Снимка: Архив

Със 102 "за",1 "против", 52 въздържали се в НС беше приет на първо четене законопроект за промени в Закона за отбраната.

В законопроекта е заложено регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи, както и увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Против промените се обявиха от БСП и ДПС, като гласуваха въздържал се.

На дебатите в пленарната зала присъства зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Вдигането на възрастта и сега съществува в закона за отбраната за наемане на специалисти. Решихме тази възраст да я разпрострем за целия състав. Ако някой е на 40 г. ще може да постъпи в армията, ако е в добро физическо състояние.

Тази година ако се бавим с приемането на повишаването на възрастта за пенсия ще се пенсионират 316 военни, догодина 468, а през 2025 над 1200. Ако служат още 3 г. изравняваме пределната възраст с тази в НАТО. Приближаване се в натовската армия. Системата на изхода ще ни позволи да запазим хората си до 2025 г.

Нямаме проблем със сержантския състав. Нормата до 40 г. Стимулира хора да изкарат по 3 договора до 49 г.
Предложенията са добри и са в интерес на въоръжените ни сили, каза в края на обсъжданията в парламента за.-министър Запрянов.
Предложенията за промени на законопроекта ще се вкарват до 5 дни, приеха още народните представители със 101 "за", 45 "против", 4 въздържали се.