Остават в ареста 3-мата, обвинени в корупция от Басейновата дирекция в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/8260450 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група,създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив. Toва съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Директорът на дирекцията Цветелина Кънева, юрисконсултът в същата дирекция Димитър Бенин и общинският съветник в община Марица Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари 2020 г. при действия по разследването на Специализиранатa прокуратура,съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР. Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

По указание на директора Кънева, подчиненият й юрисконсулт Бенин и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите.

За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева. Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма.Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани.

В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена